Osam srpskih državljana, zaposlenih u njemačkoj kompaniji “IMR Hamburg GmbH” u Južnoafričkoj Republici, povređeno je kada su na njih metalnim štranglama nasrnule afroameričke kolege, piše Kurir.

Kako se navodi u tekstu, afroamerički radnici pobunili su se jer su dobili otkaz, pa su metalnim štanglama “lomili ruke i noge kolegama iz Srbije, Hrvatske i Njemačke“.

Kurir navodi da su intervenisale vojska i policija, koje su zapucale kako bi “spasile radnike iz Evrope”.

Naviodi se da su šestorica Srba zadobila lakše povrede, a dvojica prelome ruku i nogu, te da su svi zadržani u bolnici, ali su van životne opasnosti.

Srbi su u Južnoafričku Republiku došli preko njemačke kompanije “IMR Hamburg GmbH” i zajedno s Hrvatima i Nemcima rade na izgradnji termoelektrane “Kosile” nedaleko od Pretorije, dodaje list.

Vlasnik nemačke kompanije Dragan Čarapina objasnio je za Kurir da je firma, po nalogu japanske kompanije “Micubiši-Hitaci” morala da radi uštede otpusti jedan dio lokalnih radnika.

 

Bili su na gradilištu zajedno s našim radnicima iz Srbije, Hrvatske i Nemačke kad im je saopšteno da su otpušteni. Zgrabili su metalne štangle i krenuli da mlate kolege. Njihov sindikat je dosta jak i buni se protiv toga da se crnci otpuštaju. Mi pet godina nismo uspeli da ih obučimo da rade stručne poslove, a svi naši radnici iz Evrope su kvalifikovani zavarivači i inženjeri”, rekao je za Čarapina, inače iz Hrvatske.

Prema njegovim rečima, teže su povređena dvojica Srba i jedan Hrvat.

Konzul u Ambasadi Srbije u Južnoj Africi Saša Mart kaže da je u stalnom kontaktu s povređenim Srbima kako bi im pružio svu potrebnu pomoć.

Prema njegovim rečima, oko 50 radnika iz Srbije radi za tu nemačku firmu.

 

“Problem je nastao zato što sve stručne poslove obavljaju Nemci, Srbi i Hrvati, a lokalno stanovništvo je nezaposleno. Afričko stanovništvo je napalo kamp pored gradilišta u kom su smešteni naši radnici. Stalno smo na vezi s kompanijom i tu smo za sve što im je potrebno”, rekao je Mart.

(AP Photo / Schalk van Zuydam)