BEOGRAD – Tim anesteziologa VMA, na čijem je čelu Dušica Stamenković, dobio je nagradu za najbolji originalni rad na 13. beogradskom simpozijumu o terapiji bola “13th Belgrade Symposium on Pain – BISOP”.

Simpozijum je održan krajem maja, saopšteno je iz VMA, a nagrađen je i rad na temu “Muzikoterapija kao ađuvantna nefarmakološka metoda u terapiji akutnog postoperativnog bola nakon hirurgije u predelu glave i vrata, prospektivna, randomizovana studija” koji je prezentovao Aleksandar Ðajić.

Tokom simpozijuma zapaženo je bilo i plenarno predavanje sa temom “Izazovi u terapiji bola u razvijenim zemljama” koje je održala Katarina Mladenović.

Dekan Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane u Beogradu Tihomir Ilić sa svojim timom prezentovao je inovativne tehnike u terapiji bola – neinvazivnu stimulaciju mozga, a učestvovali su i klinički farmakolozi VMA predvođeni Viktorijom Dragojević-Simić.

Velika sesija ovogodišnjeg sastanka koji je okupio više od 800 slušalaca i više desetina predavača iz Evrope i sveta, bila je posvećena i projektu “PainOut EFIC, Serbia Network”, najvećem registru podataka postoperativnog bola u regionu.

Mreža u kojoj učestvuje 10 bolnica iz naše zemlje uključujući i VMA ima za cilj izmenu pristupa postoperativnom bolu u Srbiji objedinjavanjem informacija o uspešnosti terapije bola i efikasnosti lečenja pacijenata.

Simpozijum BISOP smatra se međunarodno priznatim multidisciplinarnim događajem i jednim od većih u regionu tokom kojeg se obrađuje terapija bola.

 

Izvor: Tanjug /Foto: Rajko Ristić