BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je značajnije povećanje plata i penzija izvesno, ali da će se sa premijerkom Anom Branbić dogovoriti u kom obimu.

Vučić je naveo da se stopa rasta povećava, da nezaposlenost i dalja pada, te da se u Beogradu ona nalazi na rekordno niskom nivou.

“BDP raste snažnije nego ikada, imamo suficit u budžetu tri godine za redom, strane direktne investicije su nam najveće u regionu. To se vidi po potrošnji, po prodaji stanova i automobila”, rekao je Vučić.

Rekao je da svakako očekuje da rast privrde i dalje bude preko četiri odsto, (sada je 4,5 odsto), te dodao da to osim Srbije imaju u Evropi još Irska, Rumunija i Poljska, dok je Madarska četvrta.

“Čini mi se da je to najviše u Evropi, i nadam se da ćemo i dalje imati preko četiri odsto, ali mi, za razliku od tih drugih zemalja, imamo suficit u budžetu, a verujem i da ćemo imati dovoljan broj stranih investicija”, rekao je Vučić.

Da li ćemo sve to uspeti, dodao je, zavisi i od građana, jer, “ono čime smo najviše ophrvani jeste Kosovo, da ne kažem opsednuti”.

“Nije lak period pred nama, pred Srbijom, ali zajedno ćemo uspeti da se izborimo za ono što je najbolje za našu zemlju, a ako ne uspemo možda će neko drugi imati više uspeha u budućnosti”, poručio je.

Glavno je, zaključio je, da smo izašli iz recesije, iz krize definitivno, “a da li se živi bolje…ali biće sigurno novih povećanja primanja”.

Predsednik je najavio i da će nakon šusreta koje će imati s predsednicima Turske i Rusije održati sastanak kako bi se vbidelo šta je moguće uraditi kako bi se ubrzala gradnja stanova za pripadnike vojske i policije.

Izgradnja će najpre početi u Nišu, a zatim i u Vranju, Leskovcu, rekao je Vučić i dodao: “Pokušaćemo da pomognemo mladim ljudima koji su u nauci da reše stambeno pitanje, pa posle i svim ostalim mladim ljudima”.