BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je jutros da je cilj širenja lažnih vesti, koje se pojavljuju u našoj zemlji, destabilizacija Srbije.

“Svedoci smo raznih lažnih vesti, kao vest o kvalitetu vode za piće, kao infromacija da vlada planira da izazove nemire na severu Kosova, da mi sami napadnemo svoj narod, pa do ove poslednje vesti o nestanku novinara”, rekao je Dačić u Dnevniku RTS.

Kako je naglasio, cilj je politička borba, a koja ne dolazi samo iznutra.

Međutim, naša politička stabilnost je osnovni činilac koji nam daje snagu za buduće razgovore koji će uslediti, kazao je Dačić.

On navodi da, kada pogleda i blokade puteva, da ga sve to neodoljivo podseća na vreme od pre 20 godina i uticaj “škola delovanja”, da se šire lažne vesti da bi se promenila vlast, da bi se oslabila pozicija Srbije zbog rešenja Kosova.

“Ovde je reč o pritisku da se koordinira da bi mi prihvatili nešto što nije naš državni interes”, rekao je šef srpske diplomatije, koji je ponovio da želimo kompromis oko Kosova, a da nećemo prihvatiti jednostrani akt.

Upitan da li je rešenje moguće bez novog formata, Dačić je rekao da ne veruje da se može desiti širenje i promena formata, ali da je moguće da dođe do pritiska.

Taj pritisak se ogleda i kroz neotvaranje poglavlja, to što imamo samo dva poglavlja na šest meseci, čime nismo zadovoljni, ukazao je on.

Dačić je naglasio da je Srbija saglasna da neko učestvuje u dijalogu na konstruktivan način, ali da se pritiscima ne može postići ništa.

“Očekujemo nastavak razgovora”, rekao je Dačić, dodavši da “njima smeta što radimo na tome da neke zemlje povuku priznanje”.