BEOGRAD – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se kandiduje za člana Predsedništva BiH da bi u Sarajevu ojačao poziciju RS.

“Idem u Sarajevo da ojačam snagu Republike Srpske i u mojim stavovima neće biti nikakvih kalkulacija. Sve što budem radio biće rukovođeno interesima RS i srpskog naroda. Odlazak u Sarajevo ne znači nikakvu promenu moje politike”, rekao je Dodik za “Politiku”.

Podsetivši da u ustavu BiH piše da je ona sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, Dodik kaže da Bosna koja se pokušava nadrediti Banjaluci nikada neće uspeti, te da će se sve vreme boriti protiv toga.

“Međunarodni faktor skrnavi način odlučivanja, na to će morati da zaborave. Razume se, ne dovodim u pitanje saradnju s vladama, državama i ambasadorima, ali u novom filmu neće gledati da će da odlučuju u ime bilo koga”, rekao je Dodik.

On smatra da za BiH nema važnijeg pitanja nego da se “oslobodi protektorata” i dodaje da su svi predlozi i radnje Kancelarije visokog predstavnika bile uperene protiv srpskog nacionalnog interesa u BiH.

Dodik kaže i da bi najbolji odnos Sarajeva i Banjaluke bio da se raziđu i da svako ima svoju državu.

“No, moramo da se patimo i patićemo se, naravno, jer mir nema cenu. Trpljenje šikaniranja Srba u BiH može da se opravda samo očuvanjem mira. Svaka destablizacija napravljena od strane Sarajeva stvorila bi uslove da RS može da razmišlja o svom statusu”, rekao je on.

Na konstataciju da je njegova poruka o jedinstvu Srbije i RS ustalasala situaciju i da je usledio odgovor da je arhitektura granica na Balkanu završena, Dodik kaže da treba afirmisati princip prava naroda na samoopredeljenje, a da granice nisu bogom dane.

“Oni otmu Kosovo od Srbije, nas usmere u neuspešnu BiH i onda pričaju kako nema promene granice. Naravno, to treba prepustti istoriji i vremenu, u ovom trenutku deluje da nema promene. I ne tražim da se granice nasilno menjaju već kroz dogovor između naroda. I konstelacija odnosa će se menjati, svet nije isti kao pre deset godina, videćemo šta će biti za narednih deset”, poručio je Dodik.