SARAJEVO – Poseta Srebrenici ruskog ambasadora u Bosni i Herceogvini Petra Ivancova, koja je bila planirana za sredu, je odložena, potvrđeno je agenciji Fena u ambasadi Ruske Federacije.

Između ostalog, bilo je planirano da se, tokom posete Opštini Srebrenica, ambasador Ivancov sastane s načelnikom Mladenom Grujičićem i njegovim zamenikom Nerminom Alivukovićem.

Fena je, zatim, takođe prenela da je Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari odlučio da uskrati doček delegaciji ruske ambasade.

“Odluka o ograničenju pristupa i uskraćivanju dočeka nije doneta zbog ambasadora Ivancova lično, već zato što bi predstavljao državu čiji zvanični stavovi počivaju na negiranju genocida u Srebrenici”, piše u saopštenju Upravnog odbora.

Kako se navodi, Upravni odbor Memorijalnog centra nema mandat da zabranjuje bilo kojem posetiocu koji dolazi s iskrenim namerama da izrazi saosećanje prema žrtvama, “pa tako ni gospodinu Ivancovu čija lična osećanja Upravni odbor nije razmatrao, niti osporavao”.

Međutim, ocenjeno je da bi, odobravanjem standardne procedure u slučaju te posete Memorijalnom centru, Upravni odbor dao legitimitet pomenutim stavovima institucija Ruske Federacije.

 

Tanjug/AP