ANKARA – Audrey Glover, ispred Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) izjavila je kako se tokom izbora u Turskoj nisu suočili sa problemima, javlja Anadolu Agency (AA).

Delegacija je aktivnosti praćenja predsedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj počela u osnovnoj školi Tegmen Kalmaz, u Ankari.

Glover je izjavila kako je delegacija na poziv Ministarstva spoljnih poslova Turske u tu zemlju doputovala 24. maja i da su dugoročni posmatrači mesec dana imali aktivnosti širom zemlje.

Kratkoročni posmatrači u Tursku su doputovali pre nekoliko dana i danas posmatraju dešavanja na biralištima.

”Pored kratkoročnih posmatrača, mi smo ovde kako bismo posmatrali dešavanja na biralištima na dan izbora. Odavde ćemo ići u druga mesta. Posmatrači razmešteni u raznim mestima u Turskoj pratiće celi izbor glasanja, brojanje, sastavljanje zapisnika i prebrojavanje glasova dijaspore“, pojasnila je predsjednica delegacije za praćenje izbora ispred Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Glover.

Glover je kazala kako je angažovano između 300 i 330 posmatrača.

”Nema nikakvih prepreka delegaciji OSCE-a. Metodologijom koju uvek koristimo nastavljamo posmatrati izbore. Nismo se suočili s problemima”, dodala je.

Nakon izjava delegacija je ušla u školu gde je dobila informacije od nadležnih.

Predsedničke i parlamentarne izbore u Turskoj posmatra 415 ljudi iz osam međunarodnih zajednica.

Zadatak im je pratiti glasanje i propratne procese, propagandu i ustanoviti da li se tokom izbora primenjuju međunarodni izborni standardi te po završetku sastaviti izveštaj.