BANJALUKA, 24. juna (Tanjug) – RTRS danas navodi da se u dokumentu stranih obaveštajnih službi, u čiji posed je došla, govori o planovima i aktivnostima o naoružavanju paravojnih struktura oko Stranke demokratske akcije, a za koje zna samo mali broj ljudi u vrhu SDA.

VIDEO

Jedan od njih je, kako tvrdi RTRS, potpredsednik SDA Denis Zvizdić, a tu su i šef Obaveštajno bezbednosne agencije (OBA) Osman Mehmedagić Osmica i nekadašnji generali Atif Dudaković i Ramiz Dreković.

Kako prenosi RTRS, u dokumentima se navodi da od sredine 2012. godine, namenska industrija Federacije BiH planski, po nalogu SDA, tajno radi na izradi teškog naoružanja i municije za potrebe paravojnih formacija Bošnjaka u slučaju izbijanja novih sukoba.

“To oružje se skladišti u delovima FBiH koje kontrolišu Bošnjaci. Na više tajnih lokacija nalaze se skladišta, gde se skladišti teško naoružanje, municija i streljačko naoružanje. Oruđa i oprema se u delovima prebacuju na tajne lokacije gde se skladište i sklapaju”, navedeno je u dokumentu.

Tome u prilog idu i ranije pretnje Bakira Izetbegovića haubicama, puškama, raketnim sistemima, proizvedenim na teritoriji Federacije.

“Radićemo to za tržište, ali i za ne daj bože”, rekao je predsednik SDA Bakir Izetbegović.

I Fadil Novalić se “hvalio” rezultatima Vlade Federacije pred stranačkim kolegama. Rast namenske industrije – i to vojne! Ne bilo kakav, već dramatičan, i ne samo zbog izvoza, piše RTRS.

“Vi ste svedoci da namenska industrija ne služi samo izvozu. Ona povećava sigurnost naše zemlje, u momentu kada se i Srbija i Hrvatska naoružavaju. Mi smo u ovom mandatu završili proizvodnju samohodnih haubica 155 mm, proizvodnju puške. Naše granate danas umesto 20 kilometara lete 42. Idemo na 50 kilometra”, govorio je Fadil Novalić, predsednik Vlade Federacije BiH.

U dokumentima se tvrdi da je 2012. godine tajno izneseno i uskladišteno teško oružje, topovi i haubice-2-3 diviziona velikog dometa, VBR-dva diviziona raznih kalibara, kao i municija za njih.

Kako piše u dokumentu, navodi RTRS, u rejonu Hadžića i Pazarića nalaze se skladišta sa nekoliko miliona metaka streljačke municije raznih kalibara.

“Za navedene lokacije zna samo mali broj ljudi, koji su pod kontrolom šefa OBA-e Mehmedagića Osmice. O ovome su izlagali Atif Dudaković i Ramiz Dreković, zajedno sa Osmicom, kod Bakira Izetbegovica, tokom sastanka u februaru u Sarajevu”, piše u dokumentu.

To, kako RTRS istice, potvrđuje navode da je OBA pod potpunom kontrolom SDA, te da je aktivno uključena u destabilizaciju prilika u Republici Srpskoj, zajedno sa liderima bošnjackih partija i pojedinim politicarima iz Srpske, prije svega SDS-ovim šefom izbornog štaba Draganom Mektićem, koji je uključen i poznaje samo deo ovog delovanja.