Policija Brčko distrikta uhapsila je dve osobe zbog sumnje da su počinili krivično delo izazivanje opšte opasnosti tako što su bacili navijačke baklje na restoran “Palma”, vlasništvo porodice Zejneli, koji se nalazi u centru Brčkog.

Slučaj je policiji prijavljen preksinoć oko 23 sata.

Građanin je prijavio da je neko iz grupe navijača nakon javnog praćenja utakmice između Srbije i Švajcarske na Blatuši u Brčkom bacio baklju na krov restorana “Palma” u ulici Miroslava Krleže.

– Odmah po prijavi na mesto događaja izašli su policijski službenici, koji su prikupljali potrebna obavještenja i tragove. Tom prilikom utvrdili su da su nepoznati izvršioci bacili dve baklje u pravcu objekta, od kojih je jedna gorela na krovu, te da je pored toga bačen i kamen na objekat, prilikom čega došlo do manjeg oštećenja na ulaznim vratima – naveli su iz brčanske policije.

Ovakvo ponašanje juče su najoštrije osudili iz Odbora SDA Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koji su zatražili od nadležnih organa da što pre utvrde sve činjenice i okolnosti vezane za ovaj slučaj.

Takođe, oglasio se i predstavnik nacionalne manjine u skupštini Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Ćazim Dačaj, koji je rekao kako ovo nije prvi put da se čini šteta porodici Zejneli na njihovom restoranu.

– Apelujem na nadležne da pod hitno pronađu počinioce ovoga krivičnog dela i da ih u skladu sa zakonom sankcionišu. Pozivam sve stanovnike Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na uzdržanost od bilo kakvih nepromišljenih poteza koji će štetiti miru i suživotu u našem gradu – naveo je Dačaj u pisanoj izjavi medijima.

Policija je tokom iste noći i narednog jutra obavila uviđaj i preuzela potrebne istražne mere i radnje, te došla do saznanja i dokaza da se u direktnu vezu s ovim krivičnim delom dovode S. D. (28) i S. S. (25), oba sa područja Brčkog.

Oni su privedeni na kriminalističku obradu u službene prostorije policije, nakon čega će priotiv njih brčanskom Tužilaštvu biti podnesen izvještaj zbog izazivanja opšte opasnosti.

Za ovo krivično delo Krivičniom zakonom Brčko distrikta predviđena je zatvorska kazna od tri meseca do tri godine.

FOTO: OTISAK.BA