SKOPLJE- Predsedavajući makedonskog parlamenta, Taljat Džaferi, sazvao je za danas sednicu samo sa jednom tačkom dnevnog reda – Predlog zakona o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom, koji će biti razmatran po hitnom postupku.

Poslanici bi danas trebalo najpre da se izjasne o potrebi usvajanja tog predloga zakona o ratifikaciji, a potom bi debata bila nastavila u Odboru za evropske poslove, koji ima rok tri dana za izjašnjavanje.

Nakon usvajanja na tom parlamentarnom odboru, o Predlogu zakona će biti otvorena rasprava na plenarnoj sednici, a za izglasavanje je potrebna natprosečna većina od 61 poslanika od ukupno 120.

Narodni poslanik VMRO-DPMNE Antonio Milošoski, međutim, smatra da bi o Predlogu zakona o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom najpre trebalo da se izjasni Odbor za spoljnu politiku kao matično telo, kojim on predsedava.

Sve drugo je, tvrdi, kršenje zakona.

Uprkos nesporazumima vlasti i opozicije pre nego što je parlament i počeo da razmatra predloženi zakonski akt, Džaferi za agenciju MIA kaže da očekuje da će sporazum biti ratifikovan do petka.

Nakon ratifikacije zakon će biti prosleđen predsedniku Ðorđu Ivanovu na potpisivanje.

Ivanov je, međutim, još ranije izneo “konačan stav” da neće potpisati zakon, a nakon isteka roka od sedam dana, parlament će se ponovo izjašnjavati o istom predlogu.

Ukoliko ni tada Ivanov ne potpiše zakon o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom, najverovatnije će uslediti vanredni parlamentarni izbori koji će imati referendumski karakter.

Džaferi je, inače, tokom jucerašnjeg dana imao niz sastanaka sa svim šefovima parlamentarnih grupa, vlasti i opozicije, jer vladi se žuri sa ratifikacijom zbog sastanka Evropskog saveta, krajem juna.

Tada bi, naime, Savet, trebalo da Makedoniji da “zeleno svetlo” za otvaranje pregovora sa EU.

Inače, sporazumom je predviđeno da nakon ratifikacije u parlamentu, grčka strana obaveštava EU i NATO da odustaje od blokade Makedonije na evroatlantskom putu, te da može da otvori pregovore o članstvu u EU i da se priključi Alijansi.