JERUSALIM – Izraelske snage uhapsile su jednog stanovnika istočnog Jerusalima osumnjičenog da je planirao ubistvo premijera Izraela Benjamina Netanjahua i jerusalimskog gradonačelnika Nira Barkata, saopštila je danas bezbednosna služba Šin bet.

Tridesetogodišnji izraelski Arapin Muhamed Džamal Rašde uhapšen je 24. aprila, a u narednim nedeljama uhapšena su još dva osumnjičena, čiji identitet nije obelodanjen.

Protiv sve trojice optužnice su podignute 27. maja, ali je vest o tome bila pod embargom do danas.

Kako je navedeno, Rašde je delovao na osnovu naredbi “terorističkih operativaca iz inostranstva i planirao da izvede više velikih terorističkih napada na razne mete”, preneli su izraelski mediji.

Osim Netanjahua i Barkata mete su bile zgrada Konzulata SAD u Jerusalimu, gde je medjuvremenu otvorena i američka ambasada, i delegacija kanadskih bezbednosnih zvaničnika koji su došli u Jerusalim u okviru obuke bezbednosnih snaga Palestinske uprave na Zapadnoj obali, saopštio je Šin bet.

Gradonačelnik Jerusalima je navedno bio upoznat s pretnjama po život.

Portparol bezbednosne službe rekao je da je Rašde dobijao naredbe od članova Narodnog fronta za oslobodjenje Palestine â?? Generalna komanda (PFLP-GC), ekstremističke organizacije sa sedištem u Siriji, koja se tamo bori na strani sirijskog predsednika Bašara Asada.

Da bi izveli napade glavni osumnjičeni i njegovi saučesnici su planirali da dovedu još jednog operativca iz Jordana.

Organizacija koja im je davala naredbde je 1980-tih godina prešla u ilegalu i saradjivla s libanskim Hezbolahom ali se ponovo pojavila kada je počeo gradjanski rat u Siriji 2011. godine.

Odgovorna je za više terorističkih napada u Izraleu 1970-tih i 1980-tih godina, uključujući napad na autobus u Jerusalimu u kome je poginulo devetoro učenika i troje odraslih.

 

Izvor: Beta-AP