Prijepolje – Menadžment „ES Komerc“ iz Prijepolja, jednog od većih hladnjačara u zapadnoj Srbiji, izašao je prvi sa akontnim cenama sveže maline za ovu sezonu pred poljoprivredne proizvođače.

– Naše preduzeće je pre nekoliko dana donelo odluku o akontnim cenama sa kojima počinjemo ovu sezonu otkupa maline. Minimalna akontna cena za sortu Vilamet, za prvu klasu je 100 din/kg, za drugu 80 din/kg, a toliko ćemo plaćati i sortu Tulamin. Akontna cena za Miker je 110 din/kg za prvu i 90 din/kg za drugu klasu – kazao je za PP Mediu izvršni direktor hladnjače „ES Komerc“ Dženan Jusović.

U slučaju da cena na tržištu bude rasla, a sve indicije pokazuju da bi to moglo da se dogodi poljiprivrednim proizvođačima vršiće se doplata. Do cene od 100 odnosno 110 dinara, koju su ponudili proizvođačima u ovoj kompaniji su došli na osnovu proste kalkulacije.
– Cena je formirana na osnovu lagera maline koji imamo u hladnjači iz prošle godine i informacija koje do nas stižu sa tržišta. Tokom protekle dve godine bili smo u gubitku – ističe Jusović.

I do ove hladnjače dopiru informacije da cena maline na tržištu raste kake Dzenan.

– To su neke informacije koje su do nas stigle, međutim još uvek ne znamo na čemu su one zasnovane. Često smo svedoci da se u javnosti plasiraju pogrešne vesti, to je bio slučaj i pre neki dan u Prijepolju kada se sa rpotesta moglo čuti da je naša hladnjača ponudila dnevnu cenu od 65 dinara, što apsolutno nije bilo tačno. Zbog svega toga moramo biti jako oprezni, pratimo dešavanja na tržištu i ukoliko dođe do promene naši koperanti neće biti oštećeni sigurno – naglasio je Dženan Jusović.

U novu otkupnu sezonu hladnjača “Es Komerc” ušla je sa 200 tona maline koja se nalazi na lageru. Na osnovu dokumentacije i važećih zakonskih propisa hladnjča “Es Komerc” može direktno da izvozi malinu na tržište Evropske unije, međutim količine koje direktno ova hladnjača izveze nisu velike i iznose tek nekih 100 tona dok se ostatak plasira putem posrednika.