UŽICE – Voda koju Užičani piju je sve vreme redovno kontrolisana i higijenski ispravna i dolazi sa Sušičkih vrela, a čak i da se iduće godine ispostavi da nije zdravo i bezbedno da se posle završetka fabrike za preradu vode „Petar Antonijević“ pređe na napajanje sa akumulacije Vrutci odmah, Užičani su bezbedni što se tiče vodosnabdevanja, jer imaju vodu sa Sušičkih vrela, izvora u Turici i Ćebića vrela, izvestio je odbornike gradonačelnik Užica Tihomir Petković na današnjoj sednici Skupštine grada Užica.

On je naveo da je do sada mnogo manje urađeno na sanaciji jezara, za čije stanje je kriva njegova starost, nego na poboljšanju tehnologije fabrike .

„U izgradnju prve faze je uloženo 409 miliona dinara, a druga faza biće gotova do kraja ove godine i koštaće 310 miliona dinara. Što se tiče jezera, tokom ove godine je neophodno redovno vršti samo analizu vode“, naveo je gradonačelnik.

On je rekao da su stručnjaci iz Instituta Jaroslav Černi predložili mere trajne sanacije jezera: izrada katastra domaćinstava u slivu akumulacije Vrutci, rekonstrukcija tri vodozahvata na brani, kontrola zahvata za potrebe mini hidroelektrane, monitoring vode, analiza vode, izgradnja nedostajućih i održavanje postojećih antierozivnih pregrada, odluka o zonama sanitarne zaštite, upravljanje komunalnim otpadom u slivu i pošumljavanje goleti.

„Odbornici Skupštine grada Užica jednoglasno su danas podržali ideju da tema vodosnabdevanja Užica ne sme biti političko, već stručno pitanje. Raduje me što smo danas imali konstruktivnu raspravu i što smo dobili dosta dobrih informacija“, rekao je predsednik Skupštine grada Užica Branislav Mitrović posle izveštaja o vodosnabdevanju grada.

dbornicu su u prvom delu zasedanja usvojili izveštaje o radu Javnih preduzeća „Bioktoš“ i „Vodovod“.

„Smatram da smo unapredili izveštaje ove godine, poštujući sve odredbe i pravilnike koje je Vlada propisala. Iako, pojedini odbornici smatraju da fale neke tabele, mi imamo podrobne izveštaje, a odbornici i sugrađani na sajtu grada mogu u svakom trenutku proveriti za šta je utoršen svaki dinar koji je izdvojen iz budžeta“, naveo je Mitrović.

Odbornici će do kraja sednice razmatrati i izveštaje o radu Javnih preduzeća: “Gradska toplana”, “Niskogradnja”, “Duboko”, “Stan”, „Veliki park“ i Aerodrom „Ponikve“ i izveštaje o radu Turističke organizacije Užice i Dečjeg odmarališta „Zlatibor“.

Na dnevnom redu je i izveštaj o završnom računu grada za prošlu godinu i odluka o uvođenju informacionog sistema 48.

Sa dnevnog reda je skinuta odluka o lokalnim i nekategorisanim putevima, jer je od donošenja odluke na Veću do sednice Skupštine izmenjen Zakon o saobraćaju, ali će ta odluka biti usklađena sa Zakonom za novu sednicu Skupštine koja je zakazana za 27. jun.

zoomue, M.Vranić