LONDON – Britanska premijerka Tereza Mej je danas u Londonu rekla svom izraelskom kolegi Benjaminu Netanjahuu da je zabrinuta zbog pogibije palestinskih demonstranata u pojasu Gaze.”Zabrinuti smo zbog gubitka palestinskih života”, rekla je ona, ocenivši da se situacija pogoršala, ali je dodala da Velika Britanija podržava pravo Izraela na samoodbranu.

Netanjahu je uzvratio da su problemi u Gazi rezultat želje Hamasa koji vlada tom palestinskom teritorijom, da uništi Izrael.

Od početka masovnih protesta na granici Gaze i Izraela izraelskom vatrom ubijeno je 120 Palestinaca koji protestuju zbog izraelske i egipatske blokade pojasa Gaze.

“Mi nismo svedoci mirnih protesta. Radimo sve što je moguće da žrtava bude manje i da u isto vreme zaštitimo izraelske živote”, tvrdio je izraelski lider.

On je rekao da Palestinci pale izraelska polja i pokušavaju da probiju graničnu ogradu da bi otimali vojnike i ranjavali civile.

Pred sastanak su protivnici Netanjahua, demonstrirali u Londonu osudivši Izrael zbog “masakra Palestinaca”, preneli su izraelski mediji.

Netanjahu je doputovao u London posle posete Parizu i Berlinu.

On je u utorak sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom razgovarao o rastućem uticaju Irana u regionu i o nuklearnom sporazumu velikih sila s Teheranom iz 2015. godine, kojem se Izrael oštro protivi.

Makron je naglasio važnost tog sporazuma, ali je rekao da bi ga trebalo dopuniti ograničenjem iranskog razvoja balističkih raketa.

Netanjahu je izjavio da nije pozvao Makrona da se Francuska povuče iz sporazuma što su već uradile SAD.

On je o istim temama razgovarao i s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u ponedeljak.

“Slažemo se da je pitanje regionalnog uticaja Irana zabrinjavajuće, posebno za bezbednost Izraela”, rekla je tada Merkel.

Nemačka kancelarka je dodala da Berlin i dalje podržava nuklearni sporazum, “iako postoji neslaganje o efikasnosti sporazuma”, rekla je ona i naglasila da Nemačka ne želi da Iran dodje do nuklearnog oružja.

(Beta)