ANKARA – Broj turskih birača, koji su, u okviru izbora u Turskoj, već glasali u diplomatskim predstavništvima te zemlje, dostigao je rekordnu cifru od 1,49 miliona, saopštio šef turske izborne komisije Sadi Guven.

Prevremeni predsednički i parlamentarni izbori održavaju se u Turskoj u nedelju, a glasanje u turskim diplomatskim misijama počelo je 7. juna i sinoć je završeno.

Ankete pokazuju da bi u nedelju u Turskoj mogli biti “tesni izbori” i da je moguće da Partija pravde i razvoja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana izgubi parlamentarnu većinu, kao i da bi predsednički izbori mogli da dožive i drugi krug.

Rojters napominje da je nešto više od tri miliona Turaka s pravom glasa registrovano u inostranstvu, što znači da je trenutno njihov odziv 48,8 odsto.

U samoj Turskoj je, inače, odziv mnogo veći. Na prošlim parlamentarnim izborima u novembru 2015. godine bio je 85 odsto.

Na tim izborima, u inostranstvu je, prema navodima agencije Anadolija, glasalo 1,3 miliona turskih birača, a na prošlogodišnjem referendumu 1,4 miliona.

Tanjug/EPA