RIM – Italijanska policija je danas saopštila da je na Siciliji uhapsila pet Rumuna zbog radne i seksualne eksploatacije drugih rumunskih državljana.

Istragom je otkriveno da medju eksploatisanima, koji su bili primorani da bez naknade obavljaju poljoprivredne poslove ili da se prostituišu, ima i dece i starijih osoba, navela je policija.

Inspektori su saopštili da je 13 radnika, od kojih su neki nepismeni ili beskućnici, navedeno da misli da u Italiju idu da rade korektno plaćene poslove i da će imati prikladan smeštaj. Umesto toga, davali su im trulu hranu i odeću iz kontejnera, smešteni su u prostor bez grejanja, a nisu dobili ni plate.

Devojčice iz te grupe bile su primorane na prostituciju, navodi policija.

Protiv onih koji su pokušali da se pobune navodno je korišćeno nasilje, a jedan od rumunskih radnika na kraju je otišao u policiju.

Uhapšeni su osumnjičeni za trgovinu ljudima, primoravanje na prostituciju i seksualnu eksploataciju dece.

Neprikladno dugo radno vreme za plate znatno ispod minimalnog nivoa, kao i loši uslovi rada, dugogodišnji su problem poljoprivrednih radnika u Italiji, naročito na jugu zemlje. Nedavnim racijama u voćnjacima i njivama otkriveno je da medju eksploatisanim ima radnika iz Afrike i Evrope – Poljske, Ukrajine i Bugarske, kao i Italijana.

 

Izvor: Beta-AP