BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da Prištinu jedino zanima kako da preuzme potpunu kontrolu nad severom Kosova na kojem su Srbi većina i apelovao na predstavnike medjunarodne zajednice da pažljivo slušaju šta govore kosovski Albanci kako bi se sprečio eventualni nasilni pokušaj upada na sever i napad na srpsko stanovništvo.

“Mora svet da razume da ne može da se dogodi nova Oluja. To niko ne može da dozvoli. Kao što moraju da znaju da neko mora da ispuni ono što je potpisao… Ubijanje i sistematski progon Srba, Srbija ne može da preživi. I zato se tako nešto neće dogoditi”, rekao je Vučić.

Vučić je novinarima u hotelu Hajat rekao da ga brine što kosovski premijer Ramuš Haradinaj i drugi političari govore da Zajednica srpskih opština ne treba da se formira dok se ne završi priča o energetici, jer je uveren da to ne govore oni sami nego da u njihovo ime to govori neko drugi.

“Zato me brinu brojni incidenti kojih proteklih godina nije bilo na tom nivou. I plašim se još žešćih napada”, rekao je on.

On je dodao da nema nikakvog posebno sporazuma o energetici i da je suština svega da Priština želi da pod tim izgovorom preuzme sever Kosova pod kontrolu.

“To je smisao. Uzimanje severa pod kontrolu. To je sve što ih zanima – kako da okupiraju sever Kosova. Hoće da uzmu našu elektroprivrednu mrežu. Mi smo nudili i zajednički upravljački menadžment”, rekao je Vučić i dodao da se svi prave da ne vide da je srpska strana ispunila sve a Albanci nisu ispunili ništa iz Briselskog sporazuma.

Vučić je dodao da ni kosovske Albance ni njihove zapadne mentore to ne zanima i da zbog toga više nije u stanju da sluša da “obe strane moraju da ispunjavaju svoje obaveze”.

 

Izvor: Beta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here