BEOGRAD-PRIŠTINA – Prema navodima prištinskog portala “Indeksonlajn”, ministru odbrane Aleksandru Vulinu je zabranjeno da učestvuje na obeležavanju Vidovdana na Gazimestanu. Tu informaciju potvrdio je i ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila ovu kako kažu “skandaloznu odluku Prištine i posrednika u briselskom dijalogu da se ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu na Vidovdan zabrani poseta Kosovu i Metohiji”.

Kako kažu, jasno je da je takva odluka doneta u koordinaciji Prištine i Evropske službe za spoljne poslove s namerom da se ponizi Srbija: “Ova odluka je tim gora što dolazi posle pristanka prištinske strane na sastanku u nedelju u Briselu da se pridržava do sada postignutih sporazuma i ponaša sa uvažavanjem i poštovanjem prema strani sa kojom, navodno, želi dogovor”.

Poseta ministra Vulina najavljena je u skladu sa ustaljenim procedurama i njeno onemogućavanje jeste najgrublje kršenje Sporazuma o posetama zvaničnika, čiji je garant upravo Evropska unija, navode u Kancelariji.

“Predstavnici pojedinih država su proteklih dana, takođe, probali da u našoj zemlji uvedu verbalni delikt, pokušavajući da našim državnim zvaničnicima sugerišu kakvu bi vrstu poruka trebalo da upute na Vidovdan, što je događaj bez presedana u diplomatskoj praksi”, ocenjuje se u saopštenju.

Vulin će u vezi sa ovim pitanjem održati hitne konsultacije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, o čijoj sadržini će javnost biti blagovremeno obaveštena, zaključuje se u saopštenju.

 

FOTO: B92/Tanjug