IVANJICA – Na Petrovdan 12. jula na Javoru i Kalipolju održan je tradicionalni Sabor srpske omladine iz matice i rasejanja. Manifestaciju, koju je Humanitarna organizacija “Stara Raška” iz Beograda ustanovila pre jedne decenije, u čast junacima Javorskog rata (1876-1878). obeležio je bogat kulturni program ali ono što će najviše značiti žiteljima ovog kraja jeste otvaranje puta koji povezuje tri opštine Ivanjicu, Nova Varoš i Sjenicu. Put je otvorio Nikola Selaković generalni sekretar predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Obeležavanje Javorskog rata, u kome je od 1876. do 1878. godine živote za slobodu dalo blizu 20.000 vojnika, počelo je liturgijom u Crkvi spomen-kosturnici na Javoru, a potom je usledilo odavanje počasti i polaganje venaca na spomenik majoru Iliću i spomenik poginulim borcima na Kalipolju, a zatim je svečano otvorena novoasfaltirana deonica puta Ljepojevići-Javor, dužine 3,5 kilometara koja spaja moravički sa zlatiborskim okrugom. Radovi vredni 30 miliona dinara, finansirani su iz državne kase. Otvarajući novoizgrađenu deonicu Selaković je kazao da država mora da pomogne onima koji žele da rade i budu svoj na svome.

– Dobro bi bilo da je svake godine pre nas na ovaj dan nešto veliko rađeno za ljude u ovom kraju. Nekada jeste, nekada nije svako je radio koliko je mogao, znao i umeo. Ono što je bitno da ćemo svake naredne godine barem po malo, uraditi nešto poput ovog puta a ima tu i dosta drugih problema koje treba rešavati. Ovde može da živi samo onaj ko voli svoj rodni kraj više nego druge krajeve,i to oni svojim radom,marljivošću i svojim ostankom ovde svedoče. Država mora da pomogne da stvori bolje uslove za one koji žele da rade i budu svoj na svome – istakao je Nikola Selaković.

Predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević istakao je da će put značiti mnogo uspešnim domaćinima, stočarima iz ovog kraja čija će roba lakše stizati do tržišta i kupaca. On je najavio da će žednim stočarima Ljepojevića i okolnih sela biti rešen i problem vodosnabdevanja.

– Polovinom godine počećemo sa realizacijom projekta koji je 15 godina stajao u fioci, a to je reašavanje problema vodosnabdevanja Božetića, Ljepojevića i okolnih sela vredan 200 miliona dinara. Ove godine će Vladina kancelarija za javana ulaganja za ovaj projekat izdvojiti oko 100 miliona dinara, a kompletna realizacija ove investicije trebala bi da bude gotova u naredne dve godine – naglasio je Vasiljević.

Nakon polaganja venaca i pustanja u rad saobraćajnice, održan je čas istorije posvećen Javorskom ratu, kroz izložbu originalnih slika i grafika o Javorskom ratu, koje je organizator ove manifestacije obezbedio iz Vojno-istorijskog muzeja u Parizu.

PP Media