SARAJEVO – Dom naroda Parlamenta BiH odbio je da na dnevni red stavi predlog delegata Marija Karamatića i Halida Genjca o donošenju zaključka kojim bi bila izrečena osuda potpredsednice srpske skupštine Vjerice Radete o smrti predsednice Udruženja Majke Srebrenice Hatidže Memedović.

U polemici nakon toga Genjac je rekao da je ta izjava uvredila sve žrtve i da Dom naroda treba da reaguje.

Prijedlog je, potom, komentarisao delegat Sredoje Nović koji je kazao ””da ne treba uvoditi gore mržnje i sukobe nego što ih ova zemlja ima””.

””Svako normalan je osudio i to se ne može prihvatiti niko ko razmišlja ljudski i civilizacijski, ali ne treba zaboraviti neke stvari. Ako se ne varam, Maja Gojković se izvinila za taj gest, 41 poslanik je već pokrenuo inicijativu za smjenu gospođe Radete. Mislim da je i gospodin Softić dao izjavu i osudio. Ali bi bilo zaista ozbiljno, meni mnogo draže, da ste smogli snage, da ste našli za shodno da nas konsultujete. Mislim da je neprimereno da mi delimo lekcije parlamentu treće zemlje šta on treba uradi””, kazao je Nović.

Zamenik predsedavajućeg ovog Doma Ognjen Tadić nakon pojašnjenja Halida Genjca, naglasio je da je način na koji se potpredsednici Skupštine Srbije biraju drugačiji i da Radeta ””nije deo vlasti””.

””Staviti u kontekst izjave poslanice Radete, Narodne skupštine Srbije i Srbije pogrešno je iz više razloga, ali ovaj koji je bitan ovde, treba da se zna da se rukovostvo Narodne skupštine ne bira kao kod nas. I vlast i opozicija imaju svoje predstavnike. Gospođa Radeta nije deo vlasti””, pojasnio je Tadić, preneli su mediji u BiH.