SARAJEVO – Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćja i infrastrukture Zorana Mihajlović danas je u Sarajevu proglašena za “Evropskog najministra” u godišnjem izboru Direkcije menadžera BiH i srednje Evrope.

Ministarka je u obraćanju rekla da nagradu doživljava kao priznanje za sve što je uradila i podstrek za sve što će uraditi na infrastrukturnom povezivanju Srbije sa regionom i Evropom.

Navela je da ima mnogo simbolike u tome što nagradu prima u Sarajevu odakle, “ako budemo marljivi i pametni”, ove ili najkasnije naredne godine treba da počne izgradnja autoputa do Beograda.

“Puta koji će na najbolji način povezati tri naroda – Srbe, Bošnjake i Hrvate, koji je više od asfalta kojim idu automobili, koji će biti neraskidiva veza i na koji bi bili ponosni Srbija, BiH i RS i na koji bi bili ponosni i Ivo Andrić i Meša Selimović”, poručila je Mihajlović.

Ona je dodala da je Srbija spremna za gradnju tog puta. Kako je nevala, važno je da se radi na onome što je zajedničko – kvalitetnom životu na ovim prostorima, “koliko god neki Srbi i Bošnjaci tragali za različitostima”.

“Da hrabrost pokažemo tako što ćemo zajedno da gradimo, jer hrabrost je preduslov za svaku ljudsku vrlinu. Ni Srbi, ni Hrvati, ni Bošnjaci nemaju nikoga ko im je bliži od njih samih i ni jednima ni drugima neće biti dobro ako se samo jedni razvijaju, a drugi ne. Ni jednoj zemlji u regionu ne može biti dobro, ako je loše onoj drugoj”, poručila je Mihajlovićeva.

Podsetila je da se danas u Srbiji obeležava godinu dana rada vlade i istakla da je to godina u kojoj je Srbija postigla velike rezultate u ekonomji.

“To je godina u kojoj radimo na povezivanju Srbije sa regionom i EU, u kojoj smo proglašeni za desetu zemlju na svetu po izdavanju građevinskih dozvola, u kojoj završavamo Koridor 10 i započinjeno nove putne i železničke koridore i u kojoj smo započeli rad na najvećem projektu brze pruge u ovom delu Evrope, Beograd – Budimpešta”, navela je Mihajlovićeva.

Zbog nagrade koja u sebi ima naziv “evropska”, srpska ministarka je poručila da bi svi zajedno mogli više da budu Evropljani u najboljem, izvornom smislu, iako to, kaže, nekad nije popularno.

“Ali, zato smo između ostalog i ovde, jer imamo snage da radimo i ono što nije uvek popularno, ali što donosi prosperitet i budućnost našim narodima”, primetila je.

Za nju, kaže, biti Evropljanin, Evropljanka znači izaći bez straha i predrasuda iz “svojih malih Prokletih avlija i Tvrđava” među druge ljude i pokazati koliko vredimo.

“Biti Evropljanin – Evropljanka znači da radimo zajedno, živimo u miru jedni pored drugih, čuvamo jedni druge, da se poštujemo, ali da ostanemo svoji”, poručila je ministarka.

Dodala je da budućnost neće doći sama od sebe, naročito ne budućnost kojoj stremimo.

“A, ako smo vezani za prošlost, jer ovi predeli su specifični, ako duboko volimo naše pretke, onda smo dužni da se neprestano menjamo na bolje, jer jedino sredstvo služenja našim precima jeste stalni progres, napredak, razvoj – neumorno stremljenje ka budućnosti”, navela je.

Kako je rekla, pokazali smo u prošlosti da umemo da rušimo, mrzimo, a to mora ostati daleko iza nas i time ne smemo da se ponosimo, već je vreme da nama, a pre svega onima za koje sve radimo – deci i mladima regiona pokažemo da zajedno umemo da gradimo.

“Jer ko će, ako ne mi? Kada, ako ne sada? Gde, ako ne ovde na ovim prostorima?”, zaključila je Mihajlovićeva.

Na svečanosti u glavnom gradu BiH priznanje je Mihajlovićevoj uručeno u prisustvu predsednika Saveta Ministara BiH Denisa Zvizdića, premijera i ministara i ambasadora zemalje regiona i Evrope.