ALEKSANDRIJA – Arheolozi u Egiptu pronašli su pre dve nedelje veliki sarkofag od crnog granita u Aleksandriji koji je 2.000 godina tu postojao, netaknut.

Ubrzo su počele da se šire različite glasine i teorije, od onih da se u njemu možda nalaze ostaci Aleksandra Makedonskog do toga da će njegovo otvaranje osloboditi strašnu kletvu, piše Bi-Bi-Si.

Međutim, prema arheolozima koji su ga pronašli i otvorili, nije bilo ništa od navedenog.

Umesto toga, arheolozi su u njemu pronašli tri kostura i braon-crvenu otpadnu vodu, koja je imala nepodnošljiv miris.

Egipatsko ministarstvo za antikvitete zadužilo je komitet arheologa da otvori relikviju, koja je otkrivena na građevinskom projektu.

Prema pisanju lista El Vatan, prvobitno su poklopac podigli oko pet centimetara pre nego što su zbog užasnog mirisa morali da prekinu, napuste mesto inspekcije i sačekaju da se provetri.

Kasnije su ga otvorili uz pomoć egipatskih vojnih inženjera.

“Pronašli smo kosti tri osobe. Izgleda da je u pitanju porodična grobnica. Nažalost, mumije u sarkofagu nisu bile u najboljem stanju, pa su samo kosti ostale čitave”, rekao je generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete Mustafa Vaziri.

Odgovarajuci na strahove da bi otvaranje sarkofaga moglo da dovede do oslobađanja strašne faraonske kletve, Vaziri se nasmejao.

“Otvorili smo ga i hvala bogu, svet nije prestao da postoji”, našalio se on.

Tanjug