BEOGRAD – Predsednik novoformiranog Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić izjavio je danas da nije detaljno analizirao 30 tačaka programa opozicionog Saveza za Srbiju, da koliko je video ima dosta opštih stvari protiv kojih ne veruje da bi bilo koji zdravorazuman čovek imao bilo šta protiv, ali da je suština ne u ideji, već u njenoj realizaciji.

“Dosta stvari koje se tu pominju su sastavni deo programa mnogih stranaka danas, bez obzira da li su vlast ili opoziciji, suština takvih i sličnih programa, nije ideja, već realizacija iste”, rekao je Šapić agenciji Beta.

On je dodao da ne bi ulazio u detaljnije komentarisanje i analiziranje, jer će javnost uskoro biti upoznata i sa programom njegove stranke, pa je na javnosti da sama odluči šta o čijem programu misli.

“Ali što se nas tiče, uvek smo spremni da podržimo dobre i konstruktivne stvari za Srbiju i srpski narod, po našem mišljenju, bez obzira da li dolaze od strane vlasti ili opozicije. Tako se već par meseci ponašamo u Skupštini grada Beograda, tako ćemo se ponašati i na nivou republike”, rekao je Šapić.

Opozicioni Savez sa Srbiju odredio je 30 tačaka programa medju kojima su protivljenje referendumu za rešenje pitanja Kosova i dobijanju stolice u Ujedinjenim nacijama, kao i stvaranje uslova za fer i poštene izbore, prenosi danas “Nedeljnik”.

Po navodima lista, utvrdjeno je da će se Savez zalagati za izgradnju demokratskog, uredjenog i pravednog društva i vladavine prava po najvišim evropskim standardima, kao i za zabranu unošenja mobilnih telefona na svim biračkim mestima, za novi Zakon o radu, ukidanje sistema javnih izvršitelja i za uvodjenje specijalnog tužioca za visoku korupciju po rumunskom modelu.

Savez će imati za cilj i vraćanje “protivustavno otetih” penzija gradjanima, uz nadoknadu svih prethodnih umanjenja, lustraciju svih koji su zloupotrebili javne funkcije i državne resurse, kao i da je jedna od tačaka programa i hitno donošenje zakona o poreklu imovine, koji će se primenjivati na sve javne funkcionere od 1990. do danas.

Savez, koji je otvoren za nove članove, čine Demokratska stranka, Narodna stranka, Levica Srbije, Zdrava Srbija, Zajedno za Srbiju, Pokret za preokret, Sindikat Sloga.

(Beta)