TUTIN – Tutin je danas dobio potpuno opremljeno ambulantno vozilo, koje će unaprediti dostupnost zdravstvenih usluga građanima tog mesta, ali i migrantima smeštenim u Centru za azil u ovoj opštini.

Vozilo je uručeno tokom posete Nikole Bizela iz Delegaciji Evropske unije u Srbiji Tutinu, a s njim su u poseti bili predstavnici države partnera koji sprovode akcije u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji.

Oni su s Kenanom Hotom, predsednikom opštine razmenili informacije u vezi s migrantima, nakon čega su obišli Dom zdravlja, predškolsku ustanovu “Maja”, čije su prostorije renovirane i proširene novcem EU (55.000 evra).

Gosti su obišli i Centar za azil, čiji je izgrađen u okviru Podrške EU upravljanju migracijama, te novcem iz EU regionalnog fonda za odgovor na krizu u Siriji “Madad”.

Kao i u ostalim prihvatnim i centrima za azil, sredstvima Evropske unije i ovde su obezbeđeni smeštaj, hrana, zdravstvena nega, obrazovanje, usluge zaštite za migrante, a posebno za decu i ostale ranjive kategorije. EU, inače, pokriva i tekuće troškove smeštajnih kapaciteta i zaposlenog osoblja.

Nikola Bizel je podsetio da je EU sa gotovo 100 miliona evra od početka povećanog priliva migranata 2015. najveći donator Srbiji u upravljanju migracijama.

Svesni smo da odgovor Srbije na migracione izazove ne bi bio moguć bez značajnog doprinosa lokalnih zajednica i gradova na čijim teritorijama borave migranti i izbeglice. Stoga EU pruža pomoć lokalnim zajednicama da unaprede kapacitete da pruže potrebne usluge migrantima i izbeglicama. Tutin je još jedan od dobrih primera saradnje i opština gde su migranti prihvaćeni”, rekao je Bizel.

Predsednik opštine je zahvalio na podršci i naglasio da je vozilo koje je donirano Domu zdravlja od velike važnosti za ovu ustanovu s obzirom na okolnosti u kojima se ona nalazi, odnosno na manjak operativnih uslova i nedostatak opreme, pa pacijenti često moraju da se šalju drugim zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

“Tutin je grad u kojem su izbeglice velikodušno primljene. Mi se trudimo da im obezbedimo takve uslove da se oni dobro osećaju i da koliko je to moguće zaborave da su daleko od svojih kuća. Podrška EU i saradnja koju ostvarujemo je od velikog značaja za nas i nadam da ćemo je nastaviti i poboljšati u periodu koji je pred nama”, izjavio je Kenan Hot.

Tutin su u ovoj akciji podržali Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Svetska zdravstvena organizacija (WHO), Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).