BEOGRAD – Inicijativa “Ne davimo Beograd” saopštila je da je aktivista Miloš Injac, koji je učestvovao u sprečavanju izbacivanja izbeglica iz stanova u Ustaničkoj ulici krajem jula, saslušan u policiji u svojstvu osumnjičenog za ometanje službenog lica u vršenju dužnosti.

Kako se navodi, policija ga je prvo pozvala na razgovor u svojstvu građanina, a potom mu je rečeno da je osumnjičen i da je do promene došlo jer je tužiteljka videla video snimak u medijima i odlučila da zahteva od policije prikupljanje potrebnih informacija.

“Inicijativa ‘Ne davimo Beograd’ najoštrije osuđuje odmazdu koju policija i tužilaštvo sprovode prema solidarnim građanima i aktivistima koji ne žele da ćute na činjenicu da se prema najugroženijima primenjuju perfidne, ali i očigledne mere prinude i prisile kako bi se izbacili na ulicu”, navodi se u saopštenju Inicijative.

Udruženje građana “Krov nad glavom” je 24. jula blokiralo prilaz zgradi u Ustaničkoj 224g u Beogradu kako bi onemogućila izvršiteljima iseljenje izbegličkih porodica, među kojima su i samohrane majke, invalidi, stari i bolesni.

Reč je o stanovima koji su na konkursu dodeljeni izbegličkim porodicama, ali u koje je u međuvremeno provaljeno i koje su nezakonito zaposele porodice koje nisu dobile stan na konkursu.

Komesarijat je dodelio 30 stanova izbeglicama, bolesnim osobama, ratnim invalidima i porodicama poginulih i nestalih, ali je u 15 stanova provaljeno. U međuvremenu, ključevi četiri stana su vraćena komesarijatu pa je uzurpirano još 11 stanova.


Beta/Foto:N1