Iako proizvođači mobilnih telefona tvrde da sa svakom novom verzijom poboljšavaju dužinu trajanja baterije, imamo utisak da je obrnuto. Zbog čega je to tako?

To je vjerovatno posljedica ‘gubitka kapaciteta’, što znači da se svaki put kada ponovo punite bateriju, određeni dio energije gubi, piše Dejli mejl. Proporcija izgubljene energije raste svaki put kada priključite svoj uređaj na punjač. Dakle, svaki put kada punite bateriju, vi joj, u stvari, skraćujete vijek trajanja.

Iako se konstantno pojavljuju baterije koje se pune brže i traju duže, biće nemoguće da se napravi baterija koja stvarno traje “vječno”, i može da se puni beskrajan broj puta i da uz to zadrži iste karakteristike, prenosi net.hr.

Taj “gubitak kapaciteta” je posljedica Drugog zakona termodinamike, i kad god se odvija neki stvarni progres, dođe do određenog nenadoknadivog gubitka energije.

Svaki put kada se baterija puni ili prazni, dođe do gubitka male količine energije, malog gubitka kapaciteta baterije koji se ne može nadoknaditi.
Zamislite da je to kao prebacivanje vode između dvije posude. Čak i ako prebacujete vodu bez prolivanja, svaki put kada prelijete vodu iz posude A u B i obrnuto, primijetićete da na dnu posude ostaje par kapljica koje ne možete da izlijete.

Isto je i sa baterijom.

Što više koristite bateriju, to se više energije gubi, pa će skorije baterija doći do tačke kada više ne može da se napuni.


B92