Albanska mafija jedna od najjačih na svetu (video)

BEOGRAD – Među pet najjačih i najopasnijih mafijaških organizacija na svetu spada albanska mafija, koja ima tendenciju da zauzme i više mesto na toj “zloglasnoj lestvici”.

Na prvom mestu još uvek se nalazi meksički narko-kartel kao najopasnija mafijaška organizacija na svetu, na drugom “Kumovi” i porodice italijanske mafije.

Na trećem mestu su ruski kriminalci, američki gangsteri i ulične bande nalaze se na četvrtom mestu, a posebno su jake “Latino bande” povezane sa meksičkim kartelima.

Albanska mafija nalazi se na petom mestu, a svoje ogranke ima širom sveta i sarađuju sa svim organizacijama koje prodaju drogu, piše “Blic”.

Kako se navodi, teritorijalno su jako raspršeni, aktivni su u Evropi, ali i na ogromnom području koje se proteže od Severne i Južne Amerike, pa sve do Kine.

Albanska mafija poznata je po specifičnoj kombinaciji stroge unutrašnje discipline, klanske strukture i brakova unutar klanova, što smanjuje mogućnost razbijanja organizacije spolja i povećava povezanost i solidarnost unutar grupe.

U izveštajima “Vikiliksa” potvrđena je njihova povezanost sa političarima u brojnim zemljama, a pojedini analitičari čak spekulišu da je sama mafija jača od službene Tirane, jer imaju uticaj na politiku i pravosuđe, kao i vlastitu naoružanu “policiju” koja čuva plantaže droge.

(Tanjug)