ANTALIJA – Šef srpske diplomatije Ivica Dačić razgovarao je danas u Antaliji sa turskim kolegom Mevlutom Cavušogluom i tom prilikom rekao da je Srbija otvorena za sve vidove saradnje i da je pouzdan i iskren prijatelj Turske, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je danas u Antaliji, zajedno sa turskim ministrom otvorio Konzulat Srbije.

Istovremeno, turska agencija Anadolija je prenela Dačićevu izjavu kako Srbija nikada neće biti deo nikakve koalicije onih koji žele da rade protiv Turske.

“Srbija nikada neće biti deo nikakve koalicije onih koji žele da rade protiv Turske, uključujući i neke od ovih organizacija koje se nalaze u zemljama u našem regionu i Srbija nikada neće pružati utočište nekome ko bi se borio protiv turskih interesa, turske države i naših turskih prijatelja”, izjavio je Dačić.

Kako navodi MSP, ministri su razmotrili bilateralnu saradnju i regionalna pitanja i zajednički ocenili da su bilateralni odnosi na zavidnom nivou, čemu su podsticaj dali lični odnos dva predsednika, a potvrdu su dobili i u vrlo frekventnoj razmeni poseta na najvišem nivou.

Na sastanku je ponovljeno i da je ekonomska saradnja posledično doživela svoj uspon i sada trgovinska razmena iznosi jednu milijardu USD na godišnjem nivou, a cilj je podići je u najskorije vreme na tri milijarde, navodi se u saopštenju MSP.

Broj turista iz jedne u drugu zemlju je u stalnom porastu, a sada iznosi oko 100.000 turskih turista u Srbiji i 140.000 srpskih u Turskoj, što su takođe pokazatelji produbljivanja odnosa i uspona bilateralne saradnje i međusobnog razumevanja.

Ocenjeno je da Srbija i Turska imaju visok stepen podudarnosti u stavovima po nizu međunarodnih pitanja, kao i da treba nastaviti zajednički rad u cilju poboljšanja položaja obe države na međunarodnom planu.

Borba protiv terorizma, otvaranje kulturnih centara i saradnja u oblasti investicija, samo su neka od polja na kojima će se produbljivati dalja saradnja.

Obostrano je potvrđeno da se radi na izgradnji takvih odnosa, ali i da prijateljstvo Srbije i Turske predstavlja zajedničko ulaganje u buduće naraštaje.

Istovremeno, turska agencija Anadolija je prenela da je Dačić, govoreći o saradnji dve zemlje, posebno u oblasti turizma, ocenio da može da se radi još mnogo više.

“Naše dve zemlje su ukinule vize. To je jedan od najviših stepena prijateljstva između zemalja. Uveli smo takođe, režim slobodne trgovine, tako da mi nastavljamo dalje našu saradnju”, dodao je Dačić.

On je podsetio da u Turskoj postoji veliki broj građana koji vode poreklo iz Srbije, a takođe u Srbiji postoji i “jedan broj Turaka, ali i muslimanskog stanovništva, bilo da se oni zovu Bošnjaci ili muslimani, koje ima posebne simpatije prema Turskoj”.

“Mi sve to moramo i treba da koristimo da bude u funkciji zajednickog života i zajednickih interesa Srbije i Turske”, zaključio je Dačić, navodi Anadolija.

(Tanjug)