BEOGRAD – Liberlno demokratska partija smatra da politika predsednika Republike Srpske Milorada Dodika vodi ka novim sukobima, kao i da greše oni koji ga podržavaju u Srbiji, jer, kažu, svaki Dodikov potez samo jača njegovu unutrašnju poziciju u RS, “dok će cenu njegove politike, kao po običaju, platiti Srbija i njeni građani”.

“Dodik je svojim poslednjim izjavama pokazao da je najveća pretnja miru u regionu, mnogo veća i opasnija nego oni sa kojima smo se u bliskoj prošlosti sukobljavali i sa kojima danas pregovaramo o miru”, navodi se u saopštenju LDP-a povodom stavova predsednika Srpske, koje je on, inače izneo, u intervjuu Tanjugu.

Ova partija upozorava da se svaka kampanja koja se vodi na nacionalističkoj osnovi i svaki mandat koji se tako dobije, na kraju se završi sukobima i tumači da Dodik svoju političku budućnost vidi u vođenju novih ratova, “povlačeći za sobom sve, pa i građane Srbije”.

“Dodik se proglasio zaštitnikom svih Srba u regionu, pa tako promoviše ponovno oživljavanje ideje o ”Velikoj Srbiji”, sa namerom, kako sam kaže, da se u isto vreme rešavaju problem Kosova, status Republike Srpske, kao i život Srba u zemljama u kojima funkcionišu kao nacionalne manjine”, navodi LDP stavove koje vidi kao sporne.

LDP upozorava da je regionu je potreban mir, a ne političari koji svoje pozicije žele da zadrže “propalim idejama srpskog ekstremnog nacionalizma”.

Prema viđenju LDP-a, svaka briga o Srbima izvan Srbije koju je vodio Beograda ili neki drugi centar – završila se ratom i stradanjem onih koji su bili najmanje odgovorni za ono što se dogodilo njima i njihovim porodicama.

LDP poručuje da region i Srbija moraju što pre da uđu u Evropsku uniju i NATO, kao što moraju da rešavaju i sva otvorena pitanja kompromisom koji pruža šansu miru.