PODGORICA – Bivši agent CIA Džozef Asad, koga Crna Gora traži zbog navodne umešanasti u nasilni pokušaj smene vlasti 2016. godine, negirao je vezu s tim planom čiji je cilj bio sprečavanje zemlje da udje u NATO.

Asad je u intervjuu za američki Foks njuz (Fox news), koji je usledio nedelju dana pošto je u Podgorici potvrdjeno da je Crna Gora za njim raspisala poternicu, rekao da bi SAD trebalo da odbiju taj zahtev.

On je rekao da je u Crnoj Gori bio da bi savetovao izraelskog političkog konsultanta Arona Šaviva koji je radio za opoziciju i da je to bilo pre dve godine.

Šaviv je bio angažovan u predizbornoj kampanji opozicionog Demokratskog fronta (DF), čijim se liderima, zajedno sa još 12 osoba, sudi u Podgorici za umešanost u pokušaj terorizma na dan parlamentanih izbora oktobra 2016. godine.
Na pitanje zašto ga Crna Gora sada traži, Asad je odgovorio da se “radi o tome da je radio za CIA deset godina, pa da su to seksi reči, lako povezive sa zaverom i pučom i da se tako dobija medijska pažnja.”

“Ako pogledate vrednosti NATO-a i pogledate ono što čine države kao što je Crna Gora, one su kontradiktorne onome što i NATO i ja lično držimo veoma dragim”, rekao je Asad.

On je ocenio da NATO i američka administracija treba da podrže demokratske vrednosti i ljudska prava, i da ne dozvole Crnoj Gori da traži ekstradiciju njega niti bilo koga drugog koga vide kao političkog protivnika “kako bi utišali glasove koji podržavaju demokratiju”.

U optužnici protiv 14 osoba, tvrdi se da je Asad u ime Demokratskog fronta tražio pomoć od američke privatne bezbednosne agencije za kontraobaveštajni nadzor i izvlačenje ljudstva u vreme izbora.

Politički konsultant i kreator kampanje DF-a, Aron Šaviv tvrdi da je od Asada tražio da uradi procenu bezbednosti za njega i da on nije imao nikakve veze s DF-om.
Za krivično delo pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kojima se sudi u odsustvu, kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću.

Na optuženičkoj klupi su penzionisani general Žandarmeijerije Srbije Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić i Mandićev vozač Mihailo Čadjenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpske državljanke Kristina Hristić i Branka Milić, kao i njihovi sunarodnici – Srboljub Djordjević, Dragan Maksić i Milan Dušić.

Postupak je razdvojen protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića.


Beta