VARŠAVA – Čak 30 Poljaka utopilo se toko proteklog vikenda na plažama širom zemlje a od početka sezone 291 osoba nije preživela nastojanje da se u moru, reci ili jezeru rashladi po vrućinama, saopštio je danas Centar za bezbednost pri vladi.

Najtragičnija je bila subota kada se utopilo 14 ljudi, u nedelju 10 a u petak šestoro.

Božena Visocka iz Centra za bezbednost ponovo je danas apelovala na Poljake da se rukovode zdravim razumom, da se ne kupaju na divljim plažama, već isključivo na delu obale koji je za to namenjen i gde su angažovani spasioci.
Centar već danima apaluje na Poljake da ne idu da se kupaju odmah posle obroka ili konzumiranja alkohola, da ne skaču u vodu u kojoj ne znaju gde i kakvo je dno, da ne uleću zagrejani sa sunca u vodu jer mogu doživeti termički šok, da se na moru ne udaljavaju na dušecima daleko od obale.

Problem za spasioce, najviše na plažama na Baltiku, jeste i običaj Poljaka da svoje mesto na plaži rezervišu i ograde platnenim paravanom tako da u vreme najvećih gužvi za spasioce plaža postaje nepregledna. Oni svakog leta apeluju da se ostave makar uski koridori do vode da mogu direktno da prođu.

Prošle godine se, prema podacima Glavnog zavoda za statistiku, u poljskim vodama utopilo 457 osoba.

Infobrif.rs