BEOGRAD – Demokratska stranka Srbije (DSS) kritikovala je danas potpredsednika Vlade Srbije Rasima Ljajić zbog, kako je saoošteno, svesnog iznošenja neistina da zalaganje za zamrznuti konflikt u rešavaju kosovskog pitanja predstavlja protivljenje bilo kakavim pregovorima.

DSS je naveo da se Ljajić, koji je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, aktivno priključio “kampanji priznavanja nezavisnosti Kosova”.

“Ljajić zna, kao što to zna i predsednik Republike (Aleksandar Vučić), da se pod zamrznutim konfliktom podrazumeva samo da se pitanje konačnog statusa KiM stavi u stanje mirovanja, a da sva druga pitanja treba i mogu da se rešavaju razgovorima, dok se istovremeno Srbima u Pokrajini pruža svaka vrsta pomoći”, naveo je DSS.

DSS je naveo da bi “ponavljanje neistina o ‘zaustavljanju reformi’, ‘zaustavljanju ekonomskog oporavka’ i druge, postalo već smešno, da nije sastavni deo beskrupulozne manipulacije javnosti”.

“Da sprovodi reforme, uredjuje državu, razvija domaću privredu drugačijom ekonomskom politikom i disperzijom tržišta, da jača institucije i vrati demokratski poredak, Srbiju ne sprečava nerešen status Kosova i Metohje, već nepostojanje političke volje vlasti”, naveo je DSS.

Ljajić je ranije danas izjavio da je dobar deo nevladinog sektora i opozicionih stranaka protiv bilo kakvih pregovora o rešavanju kosovskog pitanja, a da dobar deo političke elite zagovara takozvani “zamrznuti konflikt”.

“Ta cena zamrznutog konflikta jeste i ova, šta posle tog konflikta, da li pregovarate ili šta onda nudite ili mislite ponovo da ratujete da bi sa vojskom i policijom ušli na Kosov i Metohiju…ne postoji treći način. To je ogromna cena”, kazao je Ljajić.


Beta