Naslovna srbija Niš Dveri Niš: Pritisci na Južne vesti primer zabranjene zloupotrebe prava i javnih...

Dveri Niš: Pritisci na Južne vesti primer zabranjene zloupotrebe prava i javnih ovlašćenja

BEOGRAD – Gradska organizacija Dveri Niš osudila je danas pritiske na niški portal “Južne vesti” i ocenila da je postupanje Poreske uprave primer zabranjene zloupotrebe prava i javnih ovlašćenja u izuzetno osetljivom sektoru medijskih sloboda.

“Samo dan nakon što je protivno volji većine Nišlija gradonačelnik potpisao Ugovor kojim je niški Aerodrom ‘Konstantin Veliki’ poklonio Republici, Nišu preti da ostane bez još jednog javnog dobra, ovoga puta bez jednog od poslednjih utočišta slobodnog i istinitog informisanja, bez internet novina ‘Južne vesti'”, ocenili su iz tog pokreta.

U saopštenju se navodi da pritisak na taj portal predstavlja grubu povredu slobode javnog informisanja, Zakona o javnom informisanju i medijima i kršenje člana 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

“Prave žrtve ovih povreda, kao i uvek jesu gradjani Niša i juga Srbije. Niš i jug Srbije ne smeju da ostanu bez još jednog medija, a Gradska organizacija Dveri Niš će braniti pravo Nišlija na slobodan medijski prostor”, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se i da je rad vlasti protiv slobodnih medija na Jugu Srbije “već vidjen metod” kojim se vrši ekonomski pritisak na medijske kuće i izuzetno otežava njihov rad.

Poreska uprava Ministarstva finansija Srbije pokrenula je procedure prinudne naplate duga portala “Južne vesti”, jer glavni i odgovorni urednik Predrag Blagojević nema radni odnos u tom mediju.


Beta

Exit mobile version