BEOGRAD – Pokret Dveri pozvao je danas Ustavni sud da se oglasi zbog izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je Savez za Srbiju nazvao fašističko-tajkunskom koalicijom, čime je, kako se navodi, teško povredio Ustav, i pozvao na pokretanje postupka ua opoziv šefa države.

“Time što je Savez za Srbiju žigosao kao fašističko-tajkunsku koaliciju, a ideologija fašizma je neodvojiva od učenja o rasnoj i nacionalnoj superiornosti, Aleksandar Vučić je sa mesta predsednika Republike poručio da su se stekli uslovi da se polovini gradjana Srbije ukine sloboda udruživanja iz člana 55 Ustava”, naveo je pokret Dveri.

Pokret je ocenio da Vučić ne krije nameru da zastupnicima drugačijeg, opozicionog političkog mišljenja zabrani bilo kakvo slobodno političko organizovanje.

Partijski šef države koji ima nameru da opoziciji ukine slobodu političkog organizovanja i udruživanja i uzurpator nadležnosti Ustavnog suda – sve su to jasna obeležja ličnog režima koji u Srbiju uvodi Aleksandar Vučić. Pošto takvu svoju političku nameru predstavlja kao volju gradjana Srbije, Aleksandar Vučić gura Srbiju ne samo u protivustavno stanje već i u unutrašnje netrpeljivosti i nemire”, naveo je u saopštenju pokret Dveri.

Ta stranka ističe da zbog suočenosti sa “otvorenom i brutalnom pretnjom uskraćivanja elementarnog ustavnog prava na slobodu političkog delovanja i udruživanja, a zarad očuvanja pravnog poretka i mira u Republici Srbiji”, poziva Ustavni sud da se “napokon oglasi”.

“Ukazujemo gradjanima Srbije na činjenicu da su se stekli uslovi za pokretanje postupka za opoziv predsednika Republike zbog povrede Ustava, a narodne poslanike opominjemo da je lojalnost Ustavu Republike Srbije starija od partijske lojalnosti”, naveo je pokret Dveri.

Kako su preneli pojedini mediji, predsednik Vučić je u intervjuu za televiziju Pink rekao da je tajkunsko-fašistička koalicija, Savez za Srbiju, protiv svakog rešenja za Kosovo.

Beta