PRIŠTINA – Posle više poruka o „korekciji granica“ Srbije i Kosova i „pripajanju“ Medveđe, Bujanovca i Preševa Kosovu – kosovski predsednik, Hašim Tači, danas je najavio referendum o ovom pitanju.

O Tačijevom predlogu se do sada iz zvaničnog Beograda osim šefa srpske diplomatije, Ivice Dačića, nisu oglašavali. A njegov komentar je bio „Malo morgen.“

Tačijevoj ideji se u Prištini, sa druge strane, protive njegovi koalicioni partneri, kao i kosovski premijer, Ramuš Haradinaj.

„Granice se postavljaju ratom, samo će ih rat promeniti. Svi Albanci bi voleli da se Preševo pripoji Kosovu, ali znate da su granice postavljene ulaskom NATO-a, 10.000 ljudi je poginulo zbog tih granica, ne možete se igrati sa granicama,“ rekao je danas Haradinaj, a preneo RTK2.

Kosovski predsednik, ponavljajući da je predložio „mirnu korekciju granice“, za koju ocenjuje da je u „korist Kosova“, i to „iako protivnici ovog predloga propagiraju podelu i razmenu teritorija“, naveo je dalje na svom Fejsbuk nalogu:
„U takvoj situaciji, zaista ne ostaje ništa drugo nego da se osnaže građani Republike Kosovo na donošenje odluka, što im omogućava da sami odlučuju ko je u pravu, a koja opcija je u interesu Kosova. Stoga je imperativ omogućiti našim građanima pravo na referendum, na kojem radim da postane stvarnost.“

On je još jednom odbacio mogućnost podele i razmene teritorija, ali ni ovog puta nije pojasnio šta konkretno podrazumeva korekcija granica.
Mogućnost referenduma danas je najavio i srpski predsednik, Aleksandar Vučić. On za razliku od Tačija, u jeku spekulacija o podeli kao rešenju i posle najnovijeg podizanja tenzija u vezi sa situacijom na KiM-u, nije izneo svoj predlog. Nije potvrdio ni to da li je podela eventualno rešenje za koje se zalaže.

Šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, juče se još jednom izjasnio za podelu, a prethodno je ministar vojni, Aleksandar Vulin, to učinio po pitanju „razgraničenja“.

Ipak, oni koji su se protivili podeli – opozicioni predstavnici sa Kosova, kao i crkveni predstavnici, bili su meta kritika najviših srpskih zvaničnika, uključujući i Predsednika.
Podeli se pismom visokoj predstavnici Federiki Mogerini usprotivio i civilni sektor u Srbiji i na Kosovu. Vučić je danas rekao da ne može da komentariše ovo pismo, da poštuje one koji su to potpisali, ali da više poštuje one koji to nisu uradili.

Pismo je kritikovala i Jelena Milić, čija se organizacija zalaže za ulazak Srbije u NATO. Upravo je njena organizacija ranije predložila„korekciju administrativne linije“ duž linije sadašnje četiri opštine na Severu, „bez ikakve ideje o razmeni teritorija“ sa albanskim stanovništvom na jugu Srbije.


kossev/ Foto:Tanjug-AP