BEOGRAD – Izmene i dopune Uredbe o energetski ugroženom kupcu, po kojoj će više potrošača moći da koristi struju besplatno, danas stupaju na snagu.

Tom Uredbom nadležni pokušavaju da najsiromašnijim građanima olakšaju procedure dobijanja besplatnih kilovata, pišu “Novosti“.

Povećana je donja granica primanja domaćinstva prema kojoj će moći da dobijaju besplatnu struju, pa će tako jednočlano domaćinstvo na kilovate bez nadoknade moći da računa ako su mu mesečni prihodi do 14.258 dinara, za dva i tri člana limit je 20.600 dinara, za četvoročlano i petočlano domaćinstvo nešto više od 27.000, a za šetočlano ili veće domaćinstvo nešto više do 34.000 dinara.

Novina je da ove olakšice mogu da koriste i podstanari.

Ove godine besplatne kilovate dobijalo je 74.818 najsiromašnijih građana od njih 400.000. Nedavno je Ministarstvo energetike povećalo nivoe prihoda koji su postavljeni kao uslov za dobijanje olakšica u plaćanju električne energije.

Svi građani koji primaju novčanu socijalnu pomoć i dečiji dodatak olakšice za struju mogu da dobiju automatski.

Ove godine iz budžeta je izdvojeno oko 1,05 milijardi dinara za pokriće troškova kilovata i kubika koje siromašni građani dobijaju bez naknade.


Novosti