PRIŠTINA – Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić ocenio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavom da on neće živeti u Djakovici i da nema nijednog Srbina koji će tamo da ode, otpisao Srbe u Djakovici i južno od Ibra.”Predsednik Srbije je svojim govorom već otpisao Srbe u Djakovici, i ne samo u Djakovici već svuda južno od Ibra. Pogazio je nade i snove izgnanika. Povredio je takodje i našu braću i sestre na severu Kosova, koji duboko osećaju da smo jedno i da smo godinama preživeli najteže zajedno”, napisao je Janjić na Fejsbuku.

On je ocenio da je predsednik Srbije tom izjavom povredio i sve Srbe koji duboko osećaju solidarnost sa svojim narodom koji strada i u zemlji i u inostranstvu.

“Sada on ili podelom ili priznanjem, koje svakako i posle podele sledi, ceo narod srpski želi da učini saučesnicima tog sramnog nedela, koje će ako ga dopustimo, ostati preteško breme na savesti ove generacije”, napisao je iguman Janjić.

Ističući da su Srbi vekovima ginuli da ostanu svoji na svome i u najteže vreme, ocenio je da je to pitanje elementarnog ljudskog saosećanja.

“Ćutanje u svemu ovome i podsmevanje naporima desetina hiljada ljudi da prežive tamo gde je preživeti tako teško, može da postane prećutna saglasnost i kolektivni potpis cele nacije, koja će doveka ostati osramoćena i ponižena”, rekao je Janjić.

Pozivajući da se ne dozvoli manipulacija, Janjić je ocenio da od nas zavisi da li ćemo Kosovo predati i priznati ono što pet EU zemalja ne priznaje, što ne priznaju najmnogoljudnije zemlje sveta, UN, OEBS i brojne medjunarodne organizacije.

“Mi smo spremni da sa svima živimo u miru, a da li su drugi spremni da nas prihvate – na njima je i onima koji ih podržavaju”, napisao je iguman Janjić.


Beta