MOSKVA – Ruski proizvođač oružja Kalašnjikov predstavio je svoj električni automobil i saopštio da tom novom tehnologijom namerava da konkuriše kompaniji Tesla čiji je vlasnik Ilon Mask.

Kompanija Kalašnjikov, u svetu najpoznatija po brendu automatske puške AK-47, pokazala je javnosti prototip svog eletričnog automobila CV-1, svetloplave boje i retro dizajna, na sajmu odbrambene industrije pored Moskve.

Auto izgledom podseća na legendarni tip “moskviča” iz 70-ih godina prošlog veka.

U Kalašnjikovu se hvale da su razvili neke visokotehnološke elemente za svoj “električni superauto”, uključujući i “revolucionarni” inverter. Vozilo može preći 350 kilometara s jednim punjenjem, prenosi N1.

Razvijamo sopstveni koncept električnog superautomobila, urađenog na osnovu nekoliko originalnih sistema koje smo sami razvili, saopšteno je iz kompanije Kalašnjikov.

Kažu još: “Ta će nas tehnologija izjednačiti s globalnim proizvođačima električnih automobila poput Tesle i pretvoriti nas u njihove konkurente”.

Kalašnjikov već godinama pokušava da proširi svoj brend, pa je tako nedavno na tržište plasirao svoju modnu liniju, kišobrane i mobilne telefone.