SKOPLJE – Popularna albanska pop pevačica kosovskog porekla Dua Lipa mogla bi da održi koncert u Skoplju povodom referenduma o promeni imena Makedonije, što je uslov za članstvo u NATO i EU.Kako je objavio portal Skoplje info (skopjeinfo.mk), “jedna od najpopularnijih svetskih pop pevačica nastupiće u Skoplju u znak podrške Makedoniji na putu ka promeni imena i evroatlantskim integracijama”.

Novac za taj koncert, planiran za nekoliko dana pred referendum, obezbediće, dodaje se, albanska dijaspora, a “domaćin Dua Lipi biće najveća albanska partija koja participira u vlasti (DUI)”.

Koncert još nije zvanično potvrdjen, ali su pregovori pri samom kraju, navodi Skoplje info.

Prema makedonskim medijima, da bi podržao održavanje referenduma o Dogovoru sa Grčkom, 7. septembra će u Skoplje doći kancelar Austrije Sebastijan Kurc.

Osim Kurca, kao pomoć premijeru Makdonije Zoranu Zaevu da bi referendum uspeo trebalo bi da dodju i evrokomesar za proširenje Johanes Han i visoke predstavnica za spoljnu poltiku Federika Mogerini, a očekuje se i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Potpuno sprovodjenje Dogovora s Grčkom, kojim su predvidjeni referendum (30. septembra) i ustavne promene imena države u Severna Makedonija do kraja ove godine, osnovni je uslov je za makedonske integracije u EU i NATO.

Izvor, Beta, foto Twitter: Dua Lipa