NOVI PAZAR – World music fest “Zeman”, festival koji njeguje muziku nastalu miješanjem savremenih muzičkih pravaca sa tradicionalnom muzikom, biće održan od 9. do 11. augusta u Gradskom parku Novog Pazara.

Prve noći festivala nastupit će sastav Sevdah duende iz Sarajeva. Publika će imati priliku da uživa u magičnim zvucima fuzije tradicionalne bosanke sevdalinke i flamenka.

Druge noći festivala bit će održana takmičarska večer na kojoj će nastupiti deset najboljih izvođača odabranih konkursom uz pratnju revijalnog orkestra festivala.

Treće noći festival će ugostiti mladog, talentiranog Jusufa Brkića, afirmisanog interpretatora sevdalinke uz pratnju na sazu, te trio “Rahat” iz Beograda, koji njeguje tradicionalnu osmansku muziku.

U sklopu festivala bit će održane i dvije muzičke radionice na kojima se ostvaruje saradnja između mladih talenata i već afirmisanih umjetnika i stručnjaka iz oblasti muzike. Učesnici radionica imat će priliku da steknu nove vještine koje će im dalje pomoći u profesionalnom radu.

Festival Zeman zasniva svoj koncept na promociji istrajnog autorskog rada, originalnog izraza i snažnog izvođačkog potencijala.

Festival se realizuje uz podršku Grada Novog Pazara, Kulturnog Centra Novi Pazar te prijatelja Iz svijeta medija.