NIŠ – Nastupom svetski poznate francuske grupe “Džipsi kings” i “Najda South Side Orchestra” sinoć je završen 35. po redu Nišvil džez festival.

“Kingsi” su, kao što se i očekivalo, do poslednjeg mesta popunili plato u niškoj Tvrdjavi, a dočekani su i isprećeni uz ovacije publike koje je sve vreme njihovog nastupa igrala uz hitove kao što je “Bamboleo”.

Francuskoj grupi je dodeljena najveća festivalska nagrada Gran-pri-statueta Šabana Bajramovića za fuziju džeza sa drugim muzičkim pravcima.

Nišvil je ove godine, prema rečima organizatora, oborio sve rekorde, kako po broju učesnika, tako i po broju izvodjača.

Od 3. avgusta, kada je je krenuo uvodni program, do sinoć, na dvadeset scena u Tvrdjavi ali i drugim delovima grada učestvovalo je 1.000 izvodjača u okviru 250 programa.

U glavnom muzičkom programu nastupili su izmedju ostalih: Kenny Garrett, rege sastav “Inner circle”, bubnjar Omar Hakim i vokalna grupa “Manhattan Transfer” i Nina Simone.
Ovogodišnji Nišvil organizovan je pod sloganom “Festival festivala” jer je za posetioce osim muzičkog programa organizovan i filmski i pozorišni festival, književni festival i festival stripa.


Beta