Postoje stvari koje svojim telefonima radimo svi, a zapravo su veoma štetne.

Verujemo da mu malo vode neće naštetiti

Čuvajte svoje uređaje od vode. Ako se ipak dogodi da su upali u vodu, nemojte odmah posezati za pirinčem, već prvo izvadite bateriju jer je ona najosetljivija, potom SIM i memorijske kartice.

Isto upozorenje vredi i za područja i prostorije s visokim procentom vlage u vazduhu, kao što su saune jer uređaj može povući vlagu, čak i ako su vodootporni.

Ne brinemo se o tome gde ga ostavljamo

U korpi bicikla ili nekom drugom mestu gde se stalno pomera i udara nije dobro ostavljati telefon. Već pogađate zašto – svi ti mali udarci štete vašem uređaju, a stanje postaje gore s vremenom i što više udaraca pretrpi. Spremite ga u džep ili torbu, čak i za vreme vožnje u automobilu.

Čekamo da se telefon isprazni do kraja pre punjenja

Čuli ste da uređaje treba pustiti da se isprazne, pa ih tek onda napuniti? To pravilo je vredelo za starije baterije, ali onima u novijim uređajima to neće škoditi. Istina je da baterije imaju određen vek trajanja koji se meri količinom punjenja, ali samo u procentima. Idealno bi bilo bateriju držati na nivou od 20 do 80 odsto, dakle, ne dopustiti da se isprazni ili napuni do kraja.

Isto tako, ako telefon ostane duže na punjaču, to neće naštetiti bateriji jer se ona ne može ‘prepuniti’.

Kupujemo jeftine punjače

Neki vlasnici smartfona kupuju jeftine zamenske punjače ili baterije iz raznih razloga, ali time čine štetu svom telefonu. Takvi proizvodi često nisu sigurni, vek trajanja im je kraći i mogu prouzrokovati neželjene posledice kao što su opekotine, eksplozije ili požare. Budite oprezni i radije kupujte originalne uređaje. Koštaju više, ali se isplati.

Ostavljamo zaštitnu masku

Maska može zadržavati toplinu pa se uređaj i baterija mogu pregrejati – što dovodi do neželjenih, pa čak i opasnih posledica. Na tržištu je mnogo maski i ako proizvođač nije odobrio onu koju koristite, uvek ju skinite s telefona pri punjenju.

Ne sklanjamo telefon sa sunca i vrućine

Visoke temperature su najgora stvar za baterije kakve koriste pametni telefoni. Ako je telefon duže izložen svetlosti, boje i kontrast mogu izbledeti. Najbolje bi bilo da telefon uvek čuvate dalje od izvora jakog svetla i topline, po mogućnosti na sobnoj temperaturi.


Izvor: tportal.hr