Na listi opasnih i nebezbednih proizvoda, koju objavljuje Evropski sitem za brzo upozoravanje “Rapeks” i ove godine su igračke na prvom mestu. Posljednjih dana paniku izaziva prekomerna količina hemijskog elementa bora, koja je pronađena u najpopularnijoj igrački među najmađima-ljigavcu.

Na mesto spinera, koji je do skoro među najmlađima bio hit, nedavno je došao tzv. ljigavac-igračka koja kod nas može da se kupi u skoro svakoj prodavnici za decu, a za koju je nedavno u Velikoj Britaniji utvrđeno da sadrži bor u nedozvoljenoj količini.

To bi kod najmlađih moglo da izazove gušenje ili opekotine. Ovakvi podaci među roditeljima stvaraju strah.

“Često nam se dešava situacija da neka igračka postane popularna i više nego popularna i onda u nekom trenutku kažu da je je otrovna-boja koju sadrži, neki deo koje dete može da proguta i slično. I to naravno da kod roditelja izaziva strah i brigu. Roditelji se često javljaju, proveravaju te informacije”, kaže Gordana Plemić iz Udruženja Roditelja.

Prema važećim propisima kontrola bora u proizvodima Srbiji nije obavezna, ali zbog predostrožnosti ljigavci su pojačano kontrolisani.

“U slučajevima gde je bio povećan sadržaj bora pokrenut je postupak povlačenja sa tržišta a igračke, koje su u postupku kontrole prilikom uvoza pre postupka carinjenja, neće se sigurno dozvoliti za promet na našem tržištu ukoliko se pokaže da su zdravstveno neispravne, odnosno nebezbedne”, kaže Saša Milanov iz Sanitarne inspekcije.

Nadležni dodaju i da razloga za strah nema.

“Veoma je mali procenat neispravnih igračaka u odnosu na obim kontrole koji se sprovodi. Ispituju se migracije toksičnih materija, koje u kontaktu sa znojem, pljuvačkom, ukoliko se igračke stavljaju u usta mogu izazivati štetne posledice. Svi ti parametri koji mogu biti opasni po zdravlje deteta se kontrolišu, proveravaju igračke gde su sadržaji takvih materija viši nego što je propisno dozvoljeno i zabranjuju se”, kaže Milanov.

Ipak roditeljima savet – kada kupuju posebno treba da obrate pažnju da na igračkama stoji deklaracija, upozorenje za uzrast kome su namijenjene, kao i evropski znak usaglašenosti-CE znak.


rts