BEOGRAD – U svim zemljama Evropske unije žene žive duže od muškaraca, a broj pripadnica lepšeg pola premašuje broj muškaraca, pokazuje najnovije istraživanje Evrostata, piše današnja “Politika”.

Kako se navodi u studiji evropskog statističkog biroa, na 100 muškaraca dolazi 105 žena, a najveća disproporcija je u Letoniji, gde živi čak 18 odsto žena više nego muškaraca, i u Estoniji, gde na 100 muškaraca dolazi 113 žena.

Iako Srbija nije deo EU, podaci Republičkog zavoda za statistiku takođe svedoče da žene u Srbiji žive pet godina duže od muškaraca, a očekivano trajanje života za pripadnice lepšeg pola je 78 godina, navodi list.

U našoj zemlji živi 181.228 žena više nego muškaraca, a polna neravnoteža naročito je izražena u gradovima u kojima broj žena umnogome premašuje broj muškaraca – samo u seoskim sredinama živi više pripadnika jačeg pola.

Očekivani životni vek žena u EU je 83,3 godine, dok je prosečni vek muškarca 77,9 godina – iako postoje velike kontinentalne razlike. Primera radi, pripadnice nežnijeg pola u Letoniji i Litvaniji žive čak celu deceniju duže od muškaraca, dok dame u Danskoj, Irskoj, Švedskoj i Holandiji žive četiri godine duže od muškaraca.

Pored toga što žene duže žive, one ranije napuštaju roditeljski dom, kasnije se zapošljavaju i preuzimaju brigu o deci i domaćinstvu.

Poslove u domaćinstvu najviše dele parovi u Švedskoj i Sloveniji.

Kada je reč o kuvanju, evropski statističari su izračunali da se čak 80 odsto žena i svega trećina muškaraca svakodnevno bavi spremanjem hrane.

U kuhinju najmanje zalaze Grci i Italijani, tek svaki deseti, u poređenju sa 50 odsto Šveđana.

List navodi da prosečna srpska domaćica za šporetom dnevno provede sat i po, dok se domaćin u kuhinji zadrži 10 minuta.

Statistika koja brojkama slika zdravlje Evropljana svedoči da su nezdrave navike češće kod muškaraca – četvrtina muškaraca i svega 16 odsto žena svakodnevno drži zapaljenu cigaretu, a najveći broj pušača živi na Kipru i u Austriji.

Zloćudni tumori, infarkti srca i moždani udar najčešći su uzroci smrti u EU i Srbiji, a od njih češće umiru muškarci.

Podaci o profesionalnom životu pokazuju da žene u proseku dobijaju prvi posao u 23. godini – godinu dana kasnije od muškaraca, a odlaze u penziju sa 58,8 godina, odnosno godinu dana ranije od muškaraca.

Navodi se i da su u EU svega 33 odsto menadžera žene. Najveći broj menadžerki živi u Letoniji (47 odsto), a najmanje u Luksemburgu (18 odsto). Od ukupnog broja preduzetnika u Srbiji 30 odsto su žene.


indeksonline.rs/Agencije/ Foto: Tanjug-AP