U najavama ukidanja Zakona predsednik Srbije i predstavnici Vlade Srbije uopšte ne govore o ustavnoj obavezi države da oštećenim penzionerima nadoknadi nesplaćene delove penzije pod tržišnim uslovima

BEOGRAD – Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije predaće sutra Ustavnom sudu akt za pokretanje postupka ocene ustavnosti zakona kojim su penzije smanjene u 2014. godini.

Udruženje je tražilo i podršku poslanika, pa je akt potpisalo 27 poslanika, što je dovoljno za pokretanje postupka ocene ustavnosti.

Zakonom o privremenom uredjivanju načina isplate penzija 2014. godine smanjene su penzije svim penzionerima koji primaju penziju višu od 25.000 dinara, a predstavnici vlasti ove godine najavili su da će taj Zakon biti ukinut, a penzije povećane.

„U najavama ukidanja Zakona predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) i predstavnici Vlade Srbije uopšte ne govore o ustavnoj obavezi države da oštećenim penzionerima nadoknadi nesplaćene delove penzije pod tržišnim uslovima, tako da je veoma važna ocena ustavnosti Zakona pre donošenja akta o njegovom ukidanju“, navodi se u saopštenju Udruženja.

Predstavnici Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije sutra će s poslanicima opozicije održati konferenciju za novinare u Skupštini Srbije, a posle konferencije će prošetati do Ustavnog suda Srbije i predati akt.
Penzioneri će se okupiti i na Trgu Nikole Pašića u 11.00 s porukama „Nema odmora dok traje diskriminacija i pljačka penzionera“ i „Pošaljimo Ustavni sud Srbije na popravni u avgustu“, navodi se u saopštenju.

infobrif.rs