BEOGRAD – Državni sekretar Ministarstva prosvete Vladimir Popović apelovao je na buduće brucoše da ne upisuju studije na neakreditovanim isturenim odeljenjima, jer će od 1. septembra takva odeljenja morati da budu zatvorena.

On je naglasio da je Ministarstvo prosvete uputilo dopis državnim i privatnim fakultetima i visokim strukovnim školama da neakreditovana isturena odeljenja ugase.

Studenti, kako kaže, biće zaštićeni i fakulteti će morati da im omoguće da studije nastave u matičnim sedištima fakulteta.

” Zahtevaćemo od tih visokih škola ili fakulteta da u mestu gde je registrovana škola, studenti nastave studije”, rekao je Popović za Tanjug.

On je dodao da prema zvaničnim podacima neakreditovanih, isturenih odeljenja ima vrlo malo, ali da je u praksi situacija drugačija i da ih zapravo ima dosta po Srbiji.

“Ovaj dopis je poruka visokoškolskim ustanovama da se takva situacija više neće tolerisati i da želimo u budućnosti da imamo jasnu sliku”, naglasio je on.

Podseća da visokoškolske ustanove nisu ni na koji način podeljene i da je identičan dopis prosleđen i državnim i privatnim fakultetima i visokim strukovnim školama.

“Ima pojava i da državni fakulteti imaju neakreditovana odeljenja u pojedinim gradovima. Mi znamo da tu postoje određene rupe u zakonu, da se otvaraju, navodno, konsultativni centri, ali da se u stvari u njima izvodi nastava”, naglasio je Popović.

Preko prosvetne inspekcije koja će, kako kaže, od 1. septembra krenuti u rigoroznu kontrolu, ministarstvo će pokušati da taj problem reši.


Tanjug