BEOGRAD – Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić demantovao je danas medijske navode da su se ROSU povukle sa severa Kosova i Metohije i da niko nije uhapšen i zadržan.

Uhapšeni su Nemanja Milovanović, Miloš Milić, radnici Centra za ekologiju i sport, kao i građevinski radnici Nikola Ðurović i Nenad Galjak i oni su zadržani u tom objektu, rekao je Ðurić na drugoj vanrednoj konferenciji za novinare.

On je istakao da se u ovom trenutku na čitavoj teritoriji Srbije sprovode aktivnosti Vojske i policije u skladu sa naređenjem predsednika Aleksandra Vučića sa cilje da se ovakvo ponašanje Prištine zaustavi.

Na pitanje da pojasni šta to znači, Ðurić je ponovio da je bio jasan i precizan, te ponovio da je predsednik ozdao odgovarajuća naređenja i da će pripadnici bezbednosnih snaga svoje zadatke sprovoditi na najbolji način.

“O svemu ćete iti blagovremeno obavešteni”, rekao je Ðurić.

On je izjavio da su specijalne jedinice ROSU još uvek prisutne na severu Kosova.

Ðurić je rekao da ROSU nemaju šta da traže na severu KiM i da nemaju prava na to te da su prisutni tu mimo garancija NATO da paravojne kosovske jedinice nikad neće biti prisutne na severu Kosova.

On je istakao da se po treći put pokazalo da srpski narod na KiM ne može da računa na Kfor i Nato.

“Prvi put se desilo kad su mene i još nekolicinu uhapsili, drugi put kad je predsednik Vučić onemogućen da poseti selo Banje, sada ovo danas…”, rekao je direktor Kancelarije za KiM.

On je istakao i da je laž da se ovo danas desilo zbog unutrašnjih igrica među kosovskim političarima.

Ðurić je poručio Srbima sa KiM da ne brinu i da je Beograd, državno rukovodstvo i ceo srpski narod čvrsto uz njih i da neće dozvoliti teror i progon i nasilje nad njima.

“Srbija će pobediti one koji misle da mogu da se igraju na ovaj nacin”, podvukao je Ðurić.

Kaže da se sada mogu videti pravi razlozi i okolnosti sa kojima se suočava srpska delegacija u Briselu i zbog čega je predsednik bio u pravu što nije otišao u Njujork.

On je poručio da će nakon današnje sitacije “malo teže videti Vučića u Briselu”.

“Svim apologetama zamrznutog konflikta mogu da čestitam na fantastičnim rezultatima. Vidim da im divno ide sa zamrznutim konfliktima”, rekao je Ðurić.

On kaže da Srbija hoće kompromis i mir, ali da se “ni časa neće časiti da zaštiti svoj narod na KiM u skladu sa međunarodnim pravom”.

On dodaje da Srbija ni od koga, ni od EU ne očekuje bilo šta, nikakva objašnjenja ili komentar.

“Svi se prave nevešti. Drskost i bezobrazluk kao da nemaju kraja i sada se na to još nižu lažu, kako se ovo tobože smiruje, a niko od njih se ne bavi uzrocima”, rekao je Ðurić.


Tanjug