Vlada ne želi da prihvati zahtev sindikata obrazovanja da svi zaposleni u prosveti sa sedmim stepenom stručne spreme budu u 9-1 platnoj grupi i to nam je danas eksplicitno rečeno.

Naši zahtevi su delimično ispunjeni, pošto smo dobili potvrdu da će bibliotekari, sekretari škola i korepetitori biti u istoj platnog grupi i istom platnom razredu kao i nastavnici – izjavila je za Danas Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, nakon pregovora sa ministrima prosvete i državne uprave i lokalne samouprave Mladenom Šarčevićem i Brankom Ružićem.

Janković je rekla da sastanku nije prisustvovao ministar finansija Siniša Mali, koji je bio na pregovorima sa MMF-om, što, kako je istakla, potvrđuje najave da će nakon susreta sa njima Vlada do kraja meseca usvojiti uredbu o platnim grupama i razredima.

Janković dodaje da će Vlada tokom dana dostaviti sindikatima revidiran predlog platnih grupa i razreda o kojem će se razgovarati u utorak, 18. septembra. Istovremeno, sindikati ubrzano održavaju sednice predsedništava i glavnih odbora, na kojima treba da odluče da li će štrajk biti radikalizovan. Janković kaže da sve ide u pravcu donošenja odluke da škole uđu u zakonski štrajk od ponedeljak 24. septembra, sa skraćenim časovima na 30 minuta. Ona je dodala da ranije zakazan štrajk u sredu, 19. septembra, neće biti otkazan.

Predsednica Unije iznosi i podatak da u osnovnim i srednjim školama ima 66.300 punih normi, koje drži 95.000 zaposlenih, a u tu cifru su uključujučeni nastavnici, stručni saradnici, sekretari…, ali ne i nenastavno osoblje.

Nakon sastanka sa sindikatima oglasilo se i Ministarstvo prosvete saopštenjem u kojem se navodi da je njihov predlog da u 9-1 platnoj grupi nastavnici sa razrednim starešinstvom, dok bi ostali nastavnici predmetne nastave bili u 8-3 grupi.

„Prema predlogu Ministarstva, oko 30.000 razrednih starešina trebalo bi da bude u platnoj grupi 9-1. Po osnovu otežanih uslova rada u toj grupi biće još 3.000 prosvetnih radnika. Osim toga, od 2019. godine, postepeno, na osnovu Pravilnika o stručnom usavršavanju i sticanju zvanja nastavnika u tu platnu grupu i platni razred će moći da uđe do 25 odsto zaposlenih u prosveti. Korepetitori sa sedmim stepenom stručnosti bili bi u osmoj grupi, kao i sekretari i bibliotekari. Oni bi bili bi izjednačeni sa nastavnikom predmetne nastave bez starešinstva“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministar prosvete Mladen Šarčević ocenio je da je sistem postavljen pozitivno i da motiviše, kao i da nudi mogućnost napredovanja. On je podsetio da osnovna delatnost nije jedini kriterijum za određivanje platne grupe i ocenio da je predloženi model održiv.