Nikada više osa nego ovog leta! Međutim ove godine zboge velike vlage i vrućine insekti su rešili da budu agresivniji nego inače. Evo saveta lekara koji će vam pomoći da se zaštitite i da a pravilan način sanirate ubode.

Komarci

Sezona komaraca počinje u junu. Njihovo oštro čulo mirisa im omogućava da prate žrtvu, a ono što ih privlači jeste mlečna kiselina u znoju i ljudska krv. Kada komarac ubode svoju žrtvu, prvo na mesto uboda ubrizga malo pljuvačke kako ne bi došlo do zgrušavanja krvi.

Kakve opasnosti prete od njih: Pošto pljuvačka komarca sadrži supstance koje između ostalog izazivaju alergije, moguće su reakcije preosetljivosti. Ukoliko se nakon uboda komarca jave akutne tegobe, kao što su glavobolja, mučnina, problemi sa disanjem i nizak krvni pritisak, odmah se javite dermatologu ili alergologu.

Pčele

Pčele žive u velikim kolonijama, koje mogu da prežive i najhladniju zimu. Njihova sezona je leto, kada se razmnožavaju.

Kakve opasnosti prete od njih: Pčele napadaju samo kada se osećaju ugroženo, na primer, ako vam se zapetljaju u kosu. Pčelinja žaoka na vrhu ima neku vrstu kukice (nalik na udicu), tako da prilikom uboda ostaje u koži.

Ubod pčele je opasan samo ako ste alergični. Ako osetite simptome kao što su otežano disanje, vrtoglavica ili mučnina, obavezno pozovite Hitnu pomoć.

Lekarska pomoć je neophodna i kod uboda u usnoj duplji, pošto pod dejstvom pčelinjeg otrova disajni putevi mogu da oteknu. U tom slučaju preti akutna opasnost od gušenja.

Kako da se zaštitite: Da se pčele ne bi zapetljale u kosu, stavite šešir ili kačket na glavu, a telo zaštitite tako što ćete nositi dugačku odeću koja prianja uz telo.

Šta da preduzmete ako vas je pčela ubola: Oprezno izvucite žaoku pincetom, ne pritiskajući kesicu s otrovom koja je zakačena za nju. Na taj način ćete sprečiti da iz nje izađe još otrova.

Ose

Osa ima najviše u avgustu i septembru, a najopasnije su kada je toplo i vlažno.

Kakve opasnosti prete od njih: Kao i pčele, i ose bodu samo kada se osećaju ugroženo. Nervozni pokreti su za njih znak za uzbunu. Za razliku od pčela, ose imaju glatku žaoku, koju mogu da izvuku i ponovo upotrebe.

Oprez: Kada misle da im preti opasnost, ose ispuštaju feromone koji podstiču i druge ose da napadaju. Osinji otrov je najopasniji za one koji su alergični na ubode insekata, ali ubodi u predelu usne duplje i ždrela opasni su za svakog. Disajni putevi otiču i postoji opasnost od gušenja.

Kako da se zaštitite: Pokušajte da budete smireni kada se ose nalaze u vašoj blizini. Izbegavajte nagle pokrete, kao i stabla voća, jer ose privlači miris zrelih plodova.

Ako želite na miru da ručate u bašti, ukrasite sto kolutovima limuna, u koje ćete zabosti klinčiće. Hranu pokrijte. Pre nego što nakrenete čašu, proverite da u nju slučajno nije upala osa, ili koristite slamku.

Stršljenovi

Kao i ose, stršljenovi imaju braon-žute pruge, ali su znatno veći. Sezona ovih insekata počinje u maju i traje do oktobra.

Kakve opasnosti prete od njih: Ubod stršljena, doduše, mnogo više boli od ujeda ose, ali priče o smrtonosnom dejstvu njihovog otrova uglavnom nisu tačne.

Izuzetak su i ovde ljudi koji su alergični na ubode insekata. Ipak, imajte na umu da otok još nije siguran znak alergijske reakcije. Nedvosmislenu dijagnozu omogućava test kod alergologa ili dermatologa.

Kako da se zaštitite: I ovde važe ista pravila kao i u zaštiti od osa. Poklopite hranu, naročito slatkiše. Ne pijte iz tamnih flaša ili konzervi da biste mogli da vidite šta pijete.

Muve

Muve magično privlače neprijatni mirisi. Zahvaljujući veoma razvijenom čulu mirisa, otkrivaju životinjske i biljne supstance u procesu truljenja da bi tu položile jaja.

Kakve opasnosti prete od njih: Muve, doduše, ne bodu, ali su pravi rasadnici bakterija, koje u najgorem slučaju mogu da prouzrokuju zapaljenje u gastrointestinalnom traktu.

Kako da se zaštitite: Ne dozvolite da muve dođu u kontakt s hranom, tako što ćete je pokriti. Ako želite da se otarasite muva, koncentrišite se na njihovo osetljivo čulo mirisa. Napunite plitke posude lavandinim ili lovorovim uljem, ili istrljajte prozore sirćetom. I miris sveže koprive, bosiljka ili biljke ricinusa držaće dosadne muve podalje od vas.