U državama na brdovitom Balkanu se uvek puno pažnje poklanjalo pripremi zimnice i malo koja kuća nije imala makar jednu teglicu kiseliša ili ajvara.
Taj trend se poprilično promenio što zbog nedostatka vremena, što zbog toga što nas teglica kupovnih kiselih krastavaca izađe skoro jeftinije nego da ih sami kiselimo.
Ali, postoje interesantni recepti koji ne mogu da se kupe, a jedan od njih je sigurno ukiseljeni beli luk.
Potrebni sastojci:
Šolja belog vinskog sirćeta
Kašičica soli
Pola kašičice šećera
Timijan
Nekoliko zrna bibera
Oljušteni čenovi belog luka
Priprema:
U manjoj posudi zagrejte sirće, šećer i so, pa pustite da provri, dodajte začine i još vruće prelijte preko čenova belog luka koje ste gusto složili u prethodno sterilizovanu teglicu.
Teglicu dobro zatvorite i čuvajte na sobnoj temperaturi i do dva meseca.
Ovako ukiseljeni beli luk se najbolje slaže kao salata uz hladna predjela, ali vi mu slobodno možete naći neku drugu kreativnu namenu.
Nezavisne